pierwiastki
hehehe: jak zrobic ten przyklad? zrobilem do pewnego momentu, nie wiem czy dobrze , wiem że ma wyjśc 1.
(3√75−2√12) : (11√3) = (3√25*3 − 2√4*3) : (11√3) = (15√3 − 8√3) : (11√3)=
(7√3) : (11√3) =
dalej nie wiem , pomoże ktos? czy to w ogole jest dobrze zrobione do tego momentu?
24 mar 20:52
Marcin: Po pomnożeniu mianownika i licznika przez
√3, masz:
24 mar 20:55
Eta:
wskazuję błąd
(15√3 − 4√3) bo 2√12= 2*2√3=4√3
24 mar 20:56
hehehe: ale moglbys to rozwiazac do konca ? mniej wiecej na podstawie tego co zrobilem ; p
24 mar 20:56
hehehe: o ! rzeczywiscie, taki prosty blad i caly przyklad zle , dzieki
24 mar 20:57
Eta:
@
Marcina ... po co te "kosmiczne" liczby?
24 mar 20:57
hehehe: to jeszcze jedno : jak sie dzieli takie cos np. : 20√3 : 10√3
i takie coś 20√5 : 10√2
na jakiej zasadzie sie to wykonuje?
24 mar 20:58
Marcin: Oj tam zaraz kosmiczne
24 mar 20:58
24 mar 20:59
Eta:
1/ ...=2
2/ ...= 2√2,5
24 mar 21:01