potrzebuje pomocy
tusia: W wyniku pomnożenia wielomianu P(x)= x2−x−6 przez wielomian F(x)=ax +b otrzymano wielomian
W(x)= 3x3−4x2−17x+6
a) wyznacz współczynniki a i b
b) Wyznacz rozwiązania 3x3−4x2−17x+6=0
24 mar 19:25
24 mar 19:31
ZKS:
Podpunkt a) wystarczy zrobić tak nie ma potrzeby tego wszystkiego wymnażać tylko trzeba
włączyć myślenie.
(x2 − x − 6)(ax + b) = 3x3 − 4x2 − 17x + 6
Wystarczy że porównamy współczynnik przy najwyższej potędze i wyraz wolny.
a * 1 = 3 ⇒ a = 3
b * (−6) = 6 ⇒ b = −1
24 mar 19:52
ZKS:
Tak samo podpunkt b). Skoro już wiemy że
(x2 − x − 6)(3x − 1) = 3x3 − 4x2 − 17x + 6
to od razu mamy jeden pierwiastek a w funkcji kwadratowej chyba wiadomo jak znaleźć kolejne.
24 mar 19:54