równanie prostej rownoleglej
karol: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 3x−2y+1=0 i przechodzącej przez punkt
P=(−5,−1).
24 mar 16:40
J: 3x − 2y + C = 0 , oblicz C , jeśli prosta przechodzi przez punkt P.
24 mar 16:42
karol: a jak to C policzyć mogę ? ( w najprostszy możliwy sposób )
24 mar 16:44
J: Podstaw za x = − 5, a za y = −1
24 mar 16:45
karol: C=−13?
24 mar 16:47
J: Tak.
24 mar 16:51
karol: no okej i teraz podstawię 3x−2y−13=0 ? i co mam z tego ? a co z 1, która stała w miejscu C ?
24 mar 16:51
J:
Nic z tego nie masz,poza tym ,że dostałes prawie gotowca. Prosta 3x−2y−13 jest równoległa do
danej i przechodzi przez punkt P , a o to chodziło w zadaniu.
24 mar 16:53
karol: cooo ? i to wszystko ? koniec zadania?
o kurczę... no nieźle.
dziękuję w takim razie za pomoc
24 mar 16:55
karol: a jak mam napisać równanie prostej przechodzącej przez jakieś dane punkty A i B to jak ?
24 mar 16:57
24 mar 16:58
karol: okej dziękuję .
24 mar 17:07