Jesli jeden z katow wynosi 120 stopni to oznacza ze jest to kat rozwarty i w rownolegloboku
beda takie dwa katy czyli juz mammy 240 stopni
Suma katow wwewnetrznych w rownoleglobku to 360 stponi czyli 360−240=120 stponi
wiemy z ekaty ostre w rownolegloboku sa rowne weic 120 stponi :2 =60 stponi (tyle wynosi kat
ostry
https://matematykaszkolna.pl/strona/863.html znajdz wzor na pole w zaleznosi od bokow i kata ostrego
Krystek na razie nie odpowiada
| √3 | √3 | |||
P=7*4* | = 28* | = 14√3 | ||
| 2 | 2 |