Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q.
mary: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q.
Zapisz to równanie w postaci Ax + By + C = 0
1. P(−3, 7) Q(−3, 8)
2. P(7, 4) Q(−12, 4)
23 mar 20:41
anita22: najpierw daj postać y=ax+b podstaw do równania i układ równań, potem zamień
23 mar 20:43
mary: zrobiłam podpunkt b) i w układzie równań wyszło mi a = 0 , nie wiem czy to dobrze jest
23 mar 20:46
23 mar 20:46
5-latek: i potem oczywiscie napisac jej postac ogolna
23 mar 20:48
mary: nadal mi coś nie wychodzi
23 mar 20:55
Mila:

a)
x=−3 , y∊R
x+0*y+3=0
b)
y=4 w tym przypadku możesz skorzystać z równania kierunkowego prostej
y=ax+b
4=7a+b
4=−12a+b
a=0
b=4
y=4
y=0*x+4 ,x∊R
0*x−y+4=0 postać ogólna
23 mar 21:13
Radek:
Pomogła by mi Pani w kilku zadaniach ?
23 mar 21:17