| I Ax0 +By0 + C I | ||
Wzór na odległość punktu P(x0, y0) d= | ||
| √ A2 + B2 |
| Ix + 3I | |7x−1| | |||
No i w tym rozwiązaniu 183590 jest | = | |||
| √2 | √50 |
| I Ax0 +By0 + C I | ||
rozumiem, że stosuje się tutaj wzór d= | ||
| √ A2 + B2 |
a gdy w następnym zadaniu jest treść "znajdź na osi OY punkt P równoodległy od prostych k
i m" to mam przyjąć, ze x0=0 i pominąć we wzorze tą współrzędną i liczyć tylko y0. Pytam, bo
łatwiej geometrię zrozumieć, jeśli coś można sobie zobrazować, a ja to nie za bardzo "widzę"
Dane są dwie proste k: x−y+3=0 oraz m: 7x+y−1=0 Znajdź na osi OX punkt P
rownoodległy od tych prostych.
k: y=x+3
m: y=−7x+1
Punkt P(x,y) ∊OX jednakowo odległy od m i k⇔
P=(x,0) i należy do dwusiecznej kąta między prostymi.
| |x−0+3| | |7x+0−1| | ||
= | ⇔ | ||
| √12+12 | √72+12 |
| 7 | ||
stąd P=(8,0) lub P=(− | ,0) | |
| 6 |