geometria analityczna
Alois~: Dne są dwie proste k: x−y+3=0 oraz m: 7x+y=1=0
na osi OX znajdz punkt P rownoodległy od tych prostych..
czyli ten P ( x,0)
| |x+3| | | |7x−1| | |
| = |
| //()2 |
| √2 | | √50 | |
25x
2 +25*6x+25*9−49x
2+14x−1=0
i ostatecznie wychodzi mi.. −6x
2 + 41x + 56= 0 z czego Δ sensownej nie otrzymuje

Rozwiązuje to zadanie 3−4 raz i znowu mi nie wychodzi

bład w rachunkach ? bo sposob chyba ok
30 sty 11:01
Skipper:
... punkt równoległy do prostych powiadasz ...−
30 sty 11:26
PW: 25(x+3)2=2(7x−1)2
25(x2+6x+9)=2(49x2−14x+1)
30 sty 11:30
PW:
Ta dwójka po prawej niepotrzebna, za wcześnie mi się kliknęło
25x2+150x+225=49c2−14x+1
24x2−164x−224=0
6x2−41x−56=0
Δ=3025=552
W samym liczeniu wyróżnika może się pomyliłeś?
30 sty 11:37
PW: I jeszcze literówka − 49x2, a nie 49c2 (sąsiednie klawisze).
30 sty 11:39
pigor: ... coś mi się zdaje, że druga prosta mogla być 7x+y
+1=0 ( ty napisałeś 7x+y=1=0, a znak =
jest pod +

, wtedy wychodzi takie równanie 3x
2−17x−28=0 i Δ=625 ⇒ x=
16(17±25),
czyli x=−
86 , czyli
x=43 lub x= 7 , co ty na to . ....
30 sty 11:45
Alois~: o masz nie zauwazylam nawet tej literowki.. ale było 7x+y
−1=0
30 sty 12:23
pigor: .... no ale
PW ci wszystko wyjaśnił . ...
30 sty 12:35