wielomiany
Rafał: WItam ludziska
Rozw. równanie:
9|x|
3−|x|≥0
Mógłby mi ktos powiedziec gdzie robie błędy?
Wstawiam zmienną pomocniczą
|x|=t ⇔ t≥0
Stąd 9t
3−t≥0
t(9t
2−1)≥0
t=1/3 lub t= − 1/3
Uw. założenia
t= 1/3
stąd
|x|= 1/3
x= − 1/3 lub x= 1/3
Oraz |x| = 0
x=0
Z racji tego że powienienem narysować wykres, brakuje mi 1 miejsca zerowego
PW: Tak bardziej praktycznie:
Dla x = 0 nierowność zamienia się w zdanie prawdziwe, zatem x= 0 jest jednym z rozwiązań.
Dla x≠0 można podzielić obie strony nierówności przez |x| > 0 otrzymując nierówność równoważną
9|x|
2 − 1 ≥ 0, x≠0
a ponieważ |x|
2 = x
2
| | 1 | | 1 | |
Odp. x∊(−∞,− |
| ] ∪ {0} ∪ [ |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |