;)
kot: Dla jakich wartości paramentru m równanie x2−3x+m2−6m+9=0 ma dwa różne rozwiązania, których
suma szścianów wynosi 27?
23 mar 18:37
Bogdan:
rozwiń wzór skróconego mnożenia: a3 + b3 = ...
23 mar 18:45
kot : Gdzie w tym zadaniu wzór skróconego mnożenia?!
23 mar 18:49
Bogdan:
suma sześcianów a3 + b3 = ...
23 mar 18:50
Bogdan:
tu
55 są podane wzory skróconego mnożenia
23 mar 18:51
filip: x13+x23=27 i potem wzory vieta
23 mar 18:51
kot : Mam problem

nic z tego nie czaje

pomóżcie
23 mar 18:58
kot : Wyliczycie mi delte?
23 mar 19:06
Bogdan:
Założenie: Δ > 0
Rozpisz korzystając z wzorów skróconego mnożenia x13 + x23 =
23 mar 19:07
Marcin:
Δ>0
Δ=9−4(m2−6m+9)>0
23 mar 19:07
ja: Δ=b2−4ac= a=1 b=−3 c=m2−6m+9
23 mar 19:07
Bogdan:
warto zauważyć, że c = (m − 3)2
23 mar 19:09
Marcin:
x
13+x
23=(x
1+x
2)(x
12−x
1x
2+x
22) kojarzysz?
23 mar 19:09
filip: po pierwsze ustalasz warunki: Δ>0 żeby były dwa różne rozwiązania i drugi warunek z treści
x1
3+x2
3=27
I. Δ>0 rozwiazujesz tą nierówność i znajdujesz m dla któych podana nierówność jest spełniona.
II x1
3+x2
3=27 => (x1+x2)(x1
2 −x1x2+x2
2)=27 => (x1+x2)[(x1+x2)
2 −2x1x2−x1x2]=27 i teraz
stosujesz wzory vieta x1x2=c/a x1+x2=−b/a
potem bierzesz część wspólna z obu rozwiązań.
23 mar 19:17
MAGDA: Na jutro muszę mieć to zadanie a nic nie rozumie

(
23 mar 19:44
Marcin: To zadanie z rozszerzenia. Masz zamiar w tym roku je pisać, tak?
23 mar 19:46
MAGDA: Jestem w 2 klasie i chorowałam przez pewien okres czasu i opuściłam sporo zajęć. Teraz cieżko
mi o nadrobić i rozwiązać to zadanie z wiedzą jaka posiadam. Ciągle mi coś nie wychodzi. Delta
wyniosła u mnie 0 i w związku z tym nie mogę podstawić do wzoru Viete'a
23 mar 19:52
Bogdan:
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Δ = 9 − 4(m − 3)2 = −4(m − 3 − |
| )(m − 3 + |
| ) = −4(m − |
| )(m − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
13 + x
23 = (x
1 + x
2)(x
12 − x
1x
2 + x
22) = (x
1 + x
2)( (x
1 + x
2)
2 − 3x
1x
2)
Korzystamy z wzorów Viete'a: x
1 + x
2 = 3 i x
1*x
2 = (m − 3)
2
x
13 + x
23 = 27 ⇒ 3(3
2 − 3(m − 3)
2) = 27 ⇒ m = ...
23 mar 20:21