wart.bezw.
:): |x |+2 =0
rozwiaz rownanie
23 mar 18:08
ja: IxI=−2 fałsz
23 mar 18:09
J: Brak rozwiązań: IxI ≠ − 2
23 mar 18:09
:): a przypadkiem X=2 ?
23 mar 18:10
23 mar 18:12
J: Nie I2I = 2 i 2 + 2 = 4
23 mar 18:12
:): ok,czyli dwojke trzeba przerzucic na druga stronę i wtedy : IxI = − 2 ,czyli x=2 . TAK
23 mar 18:13
23 mar 18:14
picia:
NIE

zobacz na strone która Ci podałem. wasrtość bezwzgledna ≥0

to równanie nie ma
rozwiazania.
23 mar 18:15
J: Co Ty pleciesz ... Równanie IxI + 2 = 0 nie ma rozwiązania, bo IxI musiałaby równać się −2,
a wartość bezwzględna jest zawsze liczaą nieujemną.
23 mar 18:16
:): |x |+2 =0, |x |= −2 , x=2, wiec 2+2 =4 TAk
23 mar 18:16
picia:
: ) piłeś/aś coś

piszesz kompletne bzdury.
23 mar 18:18
Hajtowy: Idiota − bo już inaczej się wyrazić nie da...
|x| ≥ 0 ZAWSZE!
A jak masz :
|x| + 2 = 0 ⇔ |x| = −2
To jak to może być prawdą?
23 mar 18:18
:): czyli analogicznie|x| + 5=5 ,to wtedy x=0
23 mar 18:21
:):
23 mar 18:22
picia:
tak |0| = 0
23 mar 18:22
J: Tak, ale gdzie tu analogia i do czego ?
23 mar 18:22
Hajtowy: NIE

|x| + 2 = 0 ⇔ |x| = −2 ⇒ NIEPRAWDA
|0| = 0
|−2| = 2
|5| = 5
Dlatego też: |x| ≥ 0

Zrozum, że masz |x| + 2 = 0
Przenieś 2 na drugą stronę
Jaka liczba pod modułem da Ci −2

ŻADNA


23 mar 18:23
:): a jak: 2|x| =4 , to x=2 .
23 mar 18:23
picia:
nie, ja juz nie daje rady...
23 mar 18:25
J: | | 4 | |
IxI = |
| ⇔ IxI = 2 ⇔ x = 2 lub x = −2 |
| | 2 | |
23 mar 18:26
Marcin: hehe

W przedziałach to sobie licz
23 mar 18:27
:): dlaczego dwa wyniki ?/
23 mar 18:27
J: Poddaję się ...
23 mar 18:27
23 mar 18:28
:): no ale dlaczego raz jest jeden a raz dwa wyniki
23 mar 18:28
23 mar 18:29
ja:
23 mar 18:30
:):
23 mar 18:33
ja: IxI−5=0⇒IxI=5 ⇒x=5lub x=−5
IxI+5=0 ⇒IxI=−5 fałsz! brak rozwiązania Z interpretaci geometrycznej , Odległość jest zawsz
liczbą nieujemną
23 mar 19:04