wielomiany
georginia 4: x4 − (3x+2)2 = 0
proszę o rozwiązanie, z góry ślicznie dziękuję
23 mar 17:13
bezendu:
(x2)2−(3x+2)2=0
a2−b2=(a−b)(a+b) co w tym trudnego ?
23 mar 17:19
georginia 4: no nie bardzo wiem co z tym teraz zrobić ,jak rozwiazac dalej
23 mar 17:21
23 mar 17:21
georginia 4: bo wyjdzie tak : x4 −6x3−4x2+9x2+12x+4
23 mar 17:24
georginia 4: jak rozwiniesz wzor,jak db rozumiem, no i dalej redukcja wyrazow podobnych
23 mar 17:24
J: (x2 + 3x + 2)(x2 − 3x − 2) = 0
23 mar 17:26
agulka:
a=x2
b=3x+2
a2−b2=(a−b)(a+b)=(x2−3x−2)(x2+3x+3)
23 mar 17:27
georginia 4: dobra ok ,juz wiem :
x4 − ( 9x2+12+4)=0
23 mar 17:28
georginia 4: tak
23 mar 17:28
bezendu: Totalnie źle. @J napisał Ci wystarczy policzyć Δ i zobaczyć czy da się napisać postać
iloczynową. Lepiej zajrzy w ten link ode mnie bo nie rozumiesz tego
23 mar 17:32