bardzo proszę o pomoc
anita22: Dany jest trójkąt ABC, w którym AB=4, AC=6 i BAC=120◯. Wyznasz długość promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie.
23 mar 16:18
23 mar 16:23
Janek191:

Mamy
| | √3 | |
PΔ ABC = 0,5*4*6*sin 120o = 12*sin (90 + 30)o = 12*cos 30o = 12* |
| = 6√3 |
| | 2 | |
oraz P
Δ ABC = 0,5*4*h = 2 h
więc 2 h = 6
√3 ⇒ h = 3
√3
| x | | 1 | |
| = cos 60o = |
| ⇒ x = 3 |
| 6 | | 2 | |
oraz
y
2 = h
2 + ( x + 4)
2
y
2 = ( 3
√3)
2 + 7
2 = 9*3 + 49 = 27 + 49 = 76 = 4*19
y = 2
√19
| | a*b*c | |
Korzystamy z wzoru P = |
| |
| | 4 R | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
| | a*b*c | | 4*6*2 √19 | | 48√19 | | 2√19 | |
R = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 4 P | | 4*6√3 | | 24√3 | | √3 | |
| | 2 √19*√3 | | 2 | |
= |
| = |
| *√57 ≈ 5 |
| | √3*√3 | | 3 | |
======================
23 mar 16:41
anita22: dzięki
23 mar 16:44