proszę o pomoc.
magda.: W prostokacie o bokach długości 12 i 9 połączono środki boków. Oblicz promień okręgu wpisanego
w tak otrzymany romb.
23 mar 16:12
23 mar 16:24
magda.: Wyszlo mi 3,6...
23 mar 16:31
Paralityk: 62+4,52=a2
36+20,25=a2
56,25=a2
a=7,5
P rombu = e*f/2 (przekątne rombu są równe bokom prostokąta)
Pr: 12*9/2 =54
Pr = a*h
54= 7,5*h
7,2=h
r=1/2h =1/2*7,2 = 3,6
30 kwi 14:28
Majcin :
14 lut 20:44
5-latek:

2 sposob
Z twierdzenia o linii srodkowej trojkata bok a rombu jest rowny polowie przekatnej
prostokata
e i f to przekatne rombu (widac z rysunku ile wynosza ich dlugosci
P=p*r
P− pole
p−polowa obwodu (czyli u nas 2*a
r− promien okregu wpisanego w romb
14 lut 21:17