Wielomiany, wartość bewzględna (okrutna)
głup jeden: Rozwiąż równanie:
Prosze krok po kroku, bo gdzies mam błąd a nie wiem gdzie

X
3−7x=|4x
2−10|
23 mar 11:41
kika: Pokaż swoje rozw , sprawdzę.
23 mar 11:41
J:
Wskazówka: IaI = b ⇔ a = b lub a = − b. Rozwiązujes dwa odrębne równania.
23 mar 11:44
daras: nie ma błędu , bo nie rozwiązał
23 mar 12:09
mietek: pewnie tak
23 mar 12:10
23 mar 12:11
głup jeden: X3−7x=|4x2−10|
IaI = b ⇔ a = b lub a = − b
i) a = b
x3−7x=4x2−10
x3−4x2−7x+10=0
(x2−3x−10)(x−1)
x1 = −2 x2 = 5
x= 1
II) a = −b
−x3 + 7x = 4x2 − 10
4x2+x3−7x−10=0
(x2+3x−10)(x+1)
x1= −5 x2 = 2
x=−1
23 mar 12:29
głup jeden: Jest tez cos takiego jak internet od orange po voip... Gdzie nie ma neta co 5min. ale co mogą
wiedziec o tym ludzie z miasta....
23 mar 12:31
Wazyl: Sprawdź rozwiązanie dla 1.
Brakuje jednego założenia.
23 mar 12:38
głup jeden: Nie mam pojęcia
23 mar 12:40
5-latek: I wlasnie tym zasluzyles sobie na ten nick
nalezalo pokazac rozwiazanie .
Dostales link od darasa i wskazowke od J (Witam obu Panow

Tam widzisz ze masz rozpatrywac to co jet w module a nie x
3−7
czyli liczysz kiedy 4x
2−10>=0 wiec widziasz ze (2x−
√10)(2x+p{10)>=0 to xnalezy (−oo
−
√10/2>U<
√10/2) ,+oo) wiec dla tego przedzialu |4x
2−10|=4x
2−10
rownanie wyglada tak
x
3−7x=4x
2−10 rowzwqaz i sprawdz rozwiazania czy naleza do przedzialu
natomiast dla x nalezy <−
√10/2,
√10/2> 4x
2−10 jest <0 wiec |4x
2−10|=−(4x
2−10)=
−4x
2+10=10−4x
2
i dla tego przedzialu rownanie ma postac
x
3−7x=10−4x
2 rozwiaz to rownanie i sprawdz rozwiazanie
23 mar 12:52
głup jeden: a<0 to x∊∅
I teraz sypia sie rozwiazania...
dla I)
1 nie spelnia zalozen
−2 spelnia
5 spelnia
Dla II)
−5 nie spelnia
2 nie spełnia
−1 spełnia
czyli x ∊ {−2,5,−1}
Tak?
23 mar 12:55
głup jeden: Nie zauwazylem twojego rozwiazania, zaraz sprawdze
23 mar 12:56
daras: witaj
5−latek znowu zmieniłeś kolor?

PS. jestem z wioski
23 mar 16:21