| 1 | ||
a) | *(−2)|x|=−8 | |
| 3 |
| −8 | ||
|x|= | i dalej licz | |
| −2/3 |
| 3 | ||
c) |x+2|>= | i licz | |
| 1/2 |
a) |x|=12 to x=12 lubx=−12
Interpretacja geometryczna jest taka
np c)
| 1 | |
|x+2|≥3 | |
| 2 |
?
no zle bo
|x+5|>3
to x+5>3 to x>−2 lub x+5<−3 to x <−8
Napisz teraz rozwiazanie tej nierownosci
?
To co teraz zapisalas to jest sprzecznosc
.
ROzwiazaniem kazdej nierownosci jest czesc wspolna albo suma przedzialow albo przedzial
x>−2 to x nalezy (−2,+oo)
x<−8 to x nalezy do (−oo.−8)
teraz popatrz na rysunek
Rozwiazaniem tej konkretnej nierownosci bedzie suma przedzialow ( ze wzgledu na spojnik
lub
czyli rozwiazanie tej nierownosci to x nalezy (−oo,−8)U(−2,+oo)
oświeciło mnie
dziękuje za cierpliwość ii za zadania
powyżej jeszcze raz
Podziekuj tez kolezance /koledze z kropkani i dwukropkiem
trochę mnie oświeciło
pozderki