FIKUŚNY TRAPEZ SPRAWIA MI PROBLEMY(środkowa)
karso: Dany jest trapez równoramienny o kącie prostym między przekątnymi i stosunku długości podstaw
1:5. Oblicz pole i obwód tego trapezu,jeśli wiadomo że długość dłuższej podstawy jest równa 20
To zadanie sprawia mi problem, a gdy przeglądam rozwiązania tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/139364.html
to zupełnie nie rozumiem skąd można było wziąć wysokość trapezu jako 12. Czy ktos może mi
powiedzieć dlaczego wysokość to 12? XD siedzę nad tym i dość do tego nie mogę...
...:

zapewne widzisz, że ΔAFS jest prostokątny równoramienny (2 pozostałe kąty 45
o)
Skoro |AF|=10 ... to i |FS|=10
Odpowiednio |ES|=2 .... i wszystko jasne −