planimetria
Kinaa: Dany jest trapez równoramienny o kącie prostym między przekątnymi i stosunku długości
podstaw 1:5. Oblicz pole i obwód tego trapezu,jeśli wiadomo że długość dłuższej podstawy jest
równa 20
12 kwi 17:31
arti: obwód 40 a pole 96 cm2
12 kwi 18:50
arti: wiesz z kad?
12 kwi 19:17
Amber: może ktoś mi dać jakąś podpowiedź do tego zadania?
3 sty 17:37
Amber:

wiem, że ten obrazek nie jest za piękny, piękniej nie umiem

jakaś podpowiedź? trójkąt AED i
DFA są podobne i co dalej?
3 sty 17:47
Amber: podbijam?
3 sty 17:55
Amber: wiem, że jestem nachalna, ale mam dosyć mało czasu.
3 sty 18:00
Janek191:
| | 1 | |
PΔABE = 0,5* |
| 202 = 100 |
| | 2 | |
oraz
I CE I
2 = 2*4 ⇒ I CE I = 2
√2
I BE I
2 = 2*100 ⇒ I BE I = 10
√2
więc
P
ΔBCE = P
ΔADE =0,5* I CE I* I BE I = 0,5*2
√2*10
√2 = 20
więc
pole trapezu ABCD jest równe
P = 4 + 100 + 2*20 = 144
=====================
c
2 = I CE I
2 + I BE I
2 = 8 + 200 = 208 = 16*13
c = 4
√13
==========
Obwód trapezu
L = 20 + 4 + 2* 4
√13 = 24 + 8
√13
==============================
3 sty 18:37
Janek191:
| | 1 | |
PΔABE = 0,5* |
| 202 = 100 |
| | 2 | |
oraz
I CE I
2 = 2*4 ⇒ I CE I = 2
√2
I BE I
2 = 2*100 ⇒ I BE I = 10
√2
więc
P
ΔBCE = P
ΔADE =0,5* I CE I* I BE I = 0,5*2
√2*10
√2 = 20
więc
pole trapezu ABCD jest równe
P = 4 + 100 + 2*20 = 144
=====================
c
2 = I CE I
2 + I BE I
2 = 8 + 200 = 208 = 16*13
c = 4
√13
==========
Obwód trapezu
L = 20 + 4 + 2* 4
√13 = 24 + 8
√13
==============================
3 sty 18:38
Amber: wszystko kapuję, ale z jakiego wzoru to pole CDE i ABE?
3 sty 23:20
Eta:

Nie ma sensu aż tak się rozpisywać
| | 20+4 | |
h= 12 , P= |
| *h= 12*12= 1442] |
| | 2 | |
c=
√(10√2)2+(2√2)2=
√208= 4
√13
Ob= 24+8
√13 [j]
4 sty 00:28
Bogdan:

Może taki rysunek ułatwi rozwiązanie
4 sty 00:34
4 sty 00:39