wyznacz liczbę x spełniającą podany warunek
ada: log16x=−3/2, log81x=3/4 , log1/4x=3/2 , log3/16x=3/2 , logx16=4 , logx0,09=2/3 , logx1/16=−4/5
,
22 mar 16:29
J: | | 3 | | 1 | | 1 | |
log16x = − |
| ⇔ x = 16(−3/2) ⇔ x = |
| ⇔ x = |
| ⇔ x = 4−3 |
| | 2 | | 163/2 | | 43 | |
22 mar 16:36
J: lub prościej.. x = 16−3/2 ⇔ x = (42)−3/2 ⇔ x = 4−3
22 mar 16:42
ada: a pozostałe pomożesz proszę
22 mar 16:45
22 mar 16:45
ada: log 1/4x=3/2
22 mar 16:48
J: | | 3 | |
Zrób identycznie jak przykład log16x = − |
| ( tu masz tylko inne wartości) |
| | 2 | |
22 mar 16:51
ada: dzięki a log pierwiastek z 3x=5
22 mar 16:57
J: co jest w podstawie ?
22 mar 16:59
ada: pierwiastek
22 mar 17:07
J: log√3x = 5 ⇔ x = (√3)5 ⇔ x = 9√5
22 mar 17:15
ada: dzieki a pozostałe pomożesz mi rozwiązac bo nie moe tego pojąc
22 mar 17:21
J: logab = c ⇔ ac = b
22 mar 17:23
ada: log 81x=3/4 ,
22 mar 17:34
J: x = 813/4 ⇔ x = (34)3/4 ⇔ x = 33 = 27
22 mar 17:37
ada: log3/16x=3/2
22 mar 17:42
J: Dziekuję
22 mar 17:43
ada: log3/16x=3/2 pomożecie
wyznaczyc liczbe x
22 mar 18:29
J: Nie sadzę,że ktoś Ci pomoże .. Nie potrafisz nawet podziękować za rozwiązanie zadania
22 mar 18:32
J: | | 3 | |
Jednak znalazłem "dzieki" .. W podstawie jest ; |
| ? |
| | 16 | |
22 mar 18:35
ada: dziekowałam przeczytaj wyżej dziękuje jeszcze raz
22 mar 18:36
ada: tak
22 mar 18:37
ada: to co pomożesz mi za co z góry dziękuje
22 mar 18:38
ada: log 3pierwiastek z 2 x=9
22 mar 18:41
ZKZ: napisz z definicji logarytmu czemu jest rowne x
a potem bedziesz liczyc
22 mar 18:42
J: | | 3 | |
x = (3/16)3/2 ⇔ x = √( |
| )3 , wszystko pod pierwiastkiem |
| | 16 | |
22 mar 18:42
J: log3√2x = 9 ⇔ x = (3√2)9 ⇔ x = 23 = 8
22 mar 18:45
22 mar 18:46
ada: logx0,09=2/3
22 mar 18:47
ada: jeszcze prosze o jedno zadanko log x0,09=2/3 wyznaczyć x
22 mar 19:21