asd
Uczę się: ?
rozwiąż równanie: 4x3−5x2−23x+6=0
metodą grupowania się nie da to jak inaczej?
22 mar 13:47
22 mar 13:48
Hajtowy:
4x
3−5x
2−23x+6=0
podzielniki wyrazu wolnego

W(3) = 108 − 45 − 69 + 6 = 0
Podziel wielomian przez (x−3)
22 mar 13:51
Uczę się: czyli z wyrazu wolnego mam sobie wybrać któryś dzielnik tej liczby ? np 1 i wstawić go pod x i
sprawdzić czy wielomian się wyzeruje? Jak się wyzeruje to znaczy, że ten dzielnik to jeden z
pierwiastków?
W tym wypadku 3 jest jednym z pierwiastków to czemu mam podzielić wielomian przez (x−3)?
22 mar 14:00
Uczę się: znalazłem coś takiego jak metoda hornera i wyszło mi z tego że:
(x−3)(4x2+7x−2) = 0
no i Δ wyszła mi 85 trochę brzydka ta delta √85
no i x1 i x2 wychodzą trochę brzydkie te wyniki a wiem, że również miejscem zerowym jest −2
coś robię nie tak/
22 mar 14:23
ICSP: Licz jeszcze raz Δ
22 mar 14:24
Uczę się: 72−4*4*(−2) = 49+32
22 mar 14:31
Hajtowy: Δ=49+32=81
√Δ=9
22 mar 14:32
Uczę się: 
xD
chyba myślałem o jakiś dziewczynach że mi wyszło 85 xd
ok wszystko jasne dzięki
22 mar 14:33