zadanie maturalne
Iza: w III wieku p.n.e. władca Syrakuz kazał złotnikowi zrobić koronę ze sztaby złota ważącej 7,465
kg. Następnie polecił Archimedesowi sprawdzić, czy złotnik nie zastąpił części złota tańszym
srebrem. Sławny fizyk zanurzył koronę w wodzie, gdzie straciła ona pozornie na wadze 0,476 kg.
Wiedząc, że złoto traci w wodzie (pozornie) 0,052 swojego ciężaru, a srebro 0,095 oblicz, ile
złota a ile srebra było w tej koronie. Wynik podaj z dokładnością do 0,001 kg.
30 paź 18:45
30 paź 18:49
tim: (masa złota) + (masa srebra) = 7,465kg
(masa złota, które uciekło w wodzie) + (masa srebra, która uciekła w wodzie) = (masa sztaby,
która uciekła w wodzie).
x + y = 7,465
0,052x + 0,095y = 0,476 kg
30 paź 18:50
tim: Ooo Eta
30 paź 18:50
tim: Można, Eta?
30 paź 18:56
Iza: Dzięki, nie wyszukało mi w Google, ze już jest takie zadanko
30 paź 19:02