Rózłóż na czynniki wielomiany
Stos dla twórcy wielomianów: 1. Rozłóż na czynniki wielomian: W(x)=9−x
2(x−2)
2
2. Równanie 4x
3−10x
2=8x−a ma rozwiązanie równe
√2. Oblicz iloczn pozostałych rozwiązań
tego równania.
Bardzo proszę o pomoc − chociaż koncepcję jak rozbić je na czynniki, bo to jest tragedia. Dla
mnie z tych zadań nic nie wynika, poza tym, że matematyka na tym poziomie nie przyda mi się w
życiu codziennym... (a to jest podstawa...)
19 mar 21:56
ICSP: 1. w(x) = 3
2 − [x(x−2)]
2 = /a
2 − b
2/ = ...
2. 4x
3 − 8x = 10x
2 − a
| | a | |
4x(x2 − 2) = 10(x2 − |
| ) |
| | 10 | |
Wnioski ?
19 mar 22:03
Stos dla twórcy wielomianów: Wnioski:
1. Nie mam zielonego pojęcia skąd to się wzięło:
w(x) = 32 − [x(x−2)]2 = /a2 − b2/ = ...
2. Czemu akurat −8x na lewo, a 10x{2} na prawo? Skąd ta zasada?
19 mar 22:11
Stos dla twórcy wielomianów: Tam źle się skopiował ten pierwszy przykład, wiadomo, ale nie rozumiem po prostu skąd i
czemu...
19 mar 22:12
ICSP: To może inaczej drugie :
Przeniesiemy wszystko na jedną stronę :
4x3 − 10x2 − 8x + a = 0
Oznaczmy ten wielomian przez w(x). Mamy : w(x) = 4x3 − 10x2 − 8x + a oraz, że w(√2) = 0
Podstawiając dostajesz równanie z którego policzysz a. dalej to rozwiązanie zwykłego równania
wielomianowego.
19 mar 22:16
ICSP: 1. Jeżeli nie widzisz tutaj wzoru a
2 − b
2, możesz zawsze wymnożyć wszystko i próbować inaczej
rozkładać
19 mar 22:16
Marcin: Wnioski: nie mam zielonego pojęcia skąd to się wzięło

Chyba sobie gdzieś to zapisze
19 mar 22:17
Stos dla twórcy wielomianów: Dobra, rozwiązałem drugie, ale w pierwszym nie wiem jak to dalej rozłożyć. Stanąłem na
(3+x2−2x)(3−x{2}+2x) i nie jestem pewien, czy to jest dobrze. Wiem, że ma wyjść
(x+1)(3−x)(x2−2x+3)
19 mar 22:57
ICSP: jak na razie

Licz Δ w nawiasach.
19 mar 23:03
Stos dla twórcy wielomianów: Wyszło mi, że to będzie: −1(x+1)(x−3)(3+x2−2x) czyli to −1 powinno zniknąć − jak to zrobić?
Bo wyznaczyłem pierwiastki 3−x2+2x czyli 3 i −1, a następnie wstawiłem do wzoru na postać
iloczynową: a(x−x1)(x−x2) no i wyszło mi takie coś jak na górze. Nie wiem, może to a się
pomija? Ale czemu?
19 mar 23:22
ICSP: wrzuć do któregoś nawiasu
19 mar 23:25
Stos dla twórcy wielomianów: No tylko, że jak wrzucę do któregoś nawiasu to już mi nie wychodzi taki wynik jaki powinien
być.
19 mar 23:42
ICSP: a to czemu ?
Wrzucisz do drugiego nawiasu i wychodzi taki wynik jaki powinien być
19 mar 23:43
19 mar 23:44
Stos dla twórcy wielomianów: No dobra, faktycznie − czyli zasada jest taka, że jak mam x3 i więcej to staram się wyciągać
przed nawias (bo takim sposobem robiłem to 2. zadanie) by został sam x w nawiasie i potem
wyciągnąć to jeszcze raz przed nawias:
4x3−10x2−8x+20=0
4x2(x−104)−8(x−204)=0
(4x2)(x−104)=0
4x2−8=0 i x−104=0
x2=2 i x={10}{4}
x=+/− √2
Iloczyn pozostałych rozwiązań: −√2*104=−5√22
A pierwsze:
9−x2(x−2)2=32−[x(x−2)]2=(3−x2+2x)(3+x2−2x)=(x+1)(−x+3)(3+x2−2x)
Drugie wyrażenie nie ma pierwiastków, więc zostaje takie samo, a pierwsze jest postacią
iloczynową równania (?) kwadratowego.
Jest jakiś szybszy sposób na to? Bo to jest jedno za zadań... zamkniętych, a nie interesuje
mnie za bardzo ocena dopuszczająca ze sprawdzianu za zrobienie samych zadań zamkniętych (tym
bardziej, że jeżeli nie mam x3 i więcej to spokojnie jestem w stanie sobie to wyliczyć, ale
na podstawie są też i takie przykłady, a nie znam wzorów na sześciany).
19 mar 23:56
ICSP: W drugim można zastosować wzory Viete'a aby policzyć ten iloczyn.
20 mar 00:07