Wielomiany - suma rozwiązań równania
Te wielomiany: Suma rozwiązań równania (x+1)2(2x+1)=3(x+1) jest równa:
19 mar 21:24
Eta:
(x+1)2(2x+1)−3(x+1)=0
(x+1)[(x+1)(2x+1) −3)=0
(x+1)(2x2+3x−2)=0
(x+1) (x+2)(2x−1)=0
dokończ........
19 mar 21:32
Eta:
2 sposób : ax
3+bx
2+cx+d=0
| | b | |
to ze wzorów Viete'a x1+x2+x3=− |
| |
| | a | |
(x
2+2x+1)(2x+1)−3x−3=0
..........
| | −5 | |
2x3+5x2+x−2=0 ⇒ x1+x2+x3= |
| =−2,5 |
| | 2 | |
19 mar 21:38
Te wielomiany: Zapomniałem, że mogę to 3(x+1) przenieść na drugą stronę. A jeszcze takie pytanie − jak mogę
rozłożyć na czynniki wielomian: W(x)=9−x2(x−2)2 ?
19 mar 21:41
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b) , a=3 , b= x(x−2)
W(x)= [3−x(x−2)]*[3+x(x−2)]= ........
19 mar 22:22
laura: 17−x1=o
19 mar 11:44