matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na potęgach
Kasia:
Działania na potęgach Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania:
[x
4
* y
−
3
]
−
2
* [x
−
3
* y]
−
1
[x * y
3
]
−
1
19 mar 21:45
dero2005:
(x
−8
*y
6
)*(x
3
*y
−1
)
x
−5
*y
5
=
= x
−4
*y
8
=
(x
−1
*y
−3
)
x
−1
*y
−3
y
8
=
x
4
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
19 mar 21:55