bry
Radek:

Jeżeli w podstawie ostrosłupa mam romb i mam podną długość boków oraz wysokość ściany bocznej
to
to żeby wyliczyć H ostrosłupa prowadzę wysokość w trójkacie asb a nie na połowę boku ab ?
19 mar 20:23
Mila:
Zgadza się.
19 mar 20:25
...:
... skoro wysokość to prostopadle do podstawy a nie do środka
19 mar 20:31
Radek:
to właśnie do tego zadanie to było
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego przekątne mają długości 12 i 16. Spodek wysokości
ostrosłupa pokrywa się z punktem przecięcia przekątnych rombu w podstawie, a pole powierzchni
bocznej jest równe 104. Oblicz objętość ostrosłupa
19 mar 20:36
Radek: ?
19 mar 20:56
Radek: ?
19 mar 21:46
zawodus: Najpierw policz bok rombu
19 mar 21:50
Marcin: Przekątne w rombie, przecinają się pod kątem prostym
19 mar 21:50
Hajtowy:
| | 12*16 | |
Pole podstawy ma |
| = 96 |
| | 2 | |
Krawędź podstawy, czyli bok rombu ma: 6
2 + 8
2=100
√100=10

Wysokość ściany bocznej:
40h=208
A wysokość ostrosłupa z pitagorasa
19 mar 21:51
Radek:
Ja zrobiłem to zadnie tylko chodzi mi to żeby wyliczyć H ostrosłupa prowadzę wysokość w
trójkacie asb a nie na połowę boku ab bok rombu 10
19 mar 21:51
Radek: @Hajtowy nie prosiłem o rozwiązania , zadałem inne pytania a Ty wyjeżdżasz z rozwiązaniem.
Policzyłem to zadnie tylko pytam czemu muszę tak a nie inaczej
19 mar 21:53
Mila:
| | 1 | |
Musisz znać wysokość rombu, |OS|= |
| h▱. |
| | 2 | |
19 mar 21:54
zawodus: Radek jesteś niegrzeczny.
Odpowiedź na twoje pytanie zawiera definicja kąta dwuściennego. Polecam lekturę...
19 mar 21:57
Radek: Ale czemu odpada wersja do środka boku ?
19 mar 21:57
Mila: W − wierzchołek ostrosłupa.
ΔABW nie jest trójkątem równobocznym, spodek jego wysokości nie jest środkiem boku AB.
19 mar 21:57
Radek:
Nie niegrzeczny tylko pytam cały czas o coś innego.. nie chciałem rozwiązania.
19 mar 21:58
Radek:
W ostrosłupach to zawsze działało. A to nie jest promień okręgu wpisanego w romb ?
19 mar 22:01
zawodus: To działało dla ostrosłupów prostych. Ten taki nie jest.
19 mar 22:02
zawodus: To jest promień okręgu wpisanego.
19 mar 22:03
Radek:
Wiesz co mietek współczuję osobą w Twoim otoczeniu że muszę z Tobą przebywać.
19 mar 22:08
Radek: czyli tutaj nie działa trik z promieniem ?
19 mar 22:13
Marcin: Radek daj sobie spokój. Szkoda się na niego denerwować

Chwila nie zwracania uwagi i odpuści
19 mar 22:14
zawodus: Co dla ciebie znaczy trik z promieniem?
19 mar 22:15
Radek:
To że jeśli mam wysokość ostrosłupa i promień okręgu wpisanego to policzę wysokość ściany
bocznej ?
19 mar 22:17
mietek: Ja lubię kiedy wy tak denerwujecie na własną niewiedze

I olbrzymie ukłony dla osób które chcą "niektórym" pomagać

Darmowa pomoc i jeszcze jakie pretensje...
Ludzie na korkach płacą grubą kasę za pomoc...
19 mar 22:19
zawodus: Tak
19 mar 22:23
Radek: A piszesz, że w tym wypadku to nie działa ?
19 mar 22:25
zawodus: Bo dokładnie nie mogę cię zrozumieć
Krawędzie boczne równe = spodek wysokości w środku okręgu opisanego
Kąty nachylenia ścian równe = spodek wysokościw środku okręgu wpisanego
W obu przypadkach mamy trójkąty
Promień (odpowiedni) okręgu, wysokość ściany bocznej , wysokość ostrosłupa.
19 mar 22:30
Radek:
20:36 chodzi cały czas o to zadanie czy odległość spodka wysokości od krawędzi podstawy to r
okręgu wpisanego ?
19 mar 22:31
zawodus: Tak pisałem, że to środek okręgu wpisanego.
19 mar 22:33
Radek:
Czyli ten sposób działa jednak
19 mar 22:35
zawodus:
19 mar 22:40
Mila:
Tak, ale rysunek jest ważny, bo bierzemy pod uwagę promień okręgu wpisanego w romb, a nie
połowę boku.
19 mar 22:43
Radek:
Dziękuję o to mi chodziło od początku

czyli jeszcze jeśli w podstawie mam inną figurę niż
trójkąt równoboczny i kwadrat to promień okręgu opsianego na tej figurze ?
19 mar 22:45
Mila:
Nie na każdym wielokącie da się opisać okrąg. Indywidualnie rozważamy problemy.
19 mar 22:53
zawodus: Nie.
W zadaniu masz info o tym czy ostrosłup jest prosty czy nie ma jej.
Ewentualnie prawidłowy. Wtedy to spodek = środek opisanego
Jeśli ściany nachylone pod tym samym kątem= spodek w środku wpisanego. To są podstawowe
kryteria
Jeśli jej nie ma to może być kwadrat w podstawie a spodek wysokości może leżeć gdzie chce.
19 mar 22:57
Radek:
Dziękuję, zrozumiałem.
19 mar 22:59
Radek:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt ABCD , a krawędź boczna SA jest jego wysokością.
Wykaż, że suma kwadratów pól ścian ABS i BCS jest równa sumie kwadratów pól ścian ADS i DCS
.
Nie wiem jak tutaj zrobić rysunek ?
19 mar 23:06
zawodus: Spójrz na podłogę w pokoju − prostokąt
Jeden z rogów pokoju to krawędź prostopadła do podstawy. Łączysz i masz ostrosłup.
19 mar 23:10
Radek:
Racja ! Już rysuję.
19 mar 23:11
Radek:

Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD . Punkt F jest środkiem krawędzi AD , odcinek EF
jest wysokością ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, że AE = 15,BE = 17 .
OD czego zacząć ? Tutaj nie mogę nic wyliczyć
19 mar 23:21
zawodus: Trójkąty ABE i CDE są prostokątne
19 mar 23:24
Radek:
ABE jest prostokątny ?
19 mar 23:25
zawodus: Ściany są prostokątne to i krawędzie też

AE jest prostopadły do AB.
19 mar 23:28
Radek:
AEF i FDE to tak ?
19 mar 23:30
zawodus: To też trójkąty prostokątne. Dodatkowo trójkąt ADE jest równoramienny.
19 mar 23:32
Radek:
Ale ja tam nie widzę kątów prostych
19 mar 23:33
zawodus: Gdzie?
19 mar 23:35
Radek: w tych trójkatach które Ty podałeś
19 mar 23:36
zawodus: Oczywiście chodzi mi o trójkąt AEF a nie kąt AEF. Odcinek EF jest wysokością dlatego jest
prostopadły.
19 mar 23:37
Marcin: Musisz to sobie wyobrazić

Skoro EF jest wysokością ściany bocznej i jednocześnie wysokością ostrosłupa i jeszcze
dodatkowo F jest dokładnie w połowie AD..

Chyba że ja to inaczej widzę
19 mar 23:38
zawodus: Opisz na tej bryle graniastosłup to będziesz lepiej widział kąty proste. Ja idę spać jutro ci
zrobię rysunek odpowiedni jak nadal nie będziesz widział
19 mar 23:39
zawodus: Marcin widzisz ok.
19 mar 23:40
Radek: No tak ale ABE i CDE nie są prostokątne
19 mar 23:40
Marcin: Pewnie że są
19 mar 23:45
Marcin: Masz dwa trójkąty prostokątne. Załóżmy że są od siebie oddalone o jakąś odległość. Teraz połącz
je ze sobą górnymi wierzchołkami. To że je przechyliłeś, nie zmienia tego, że są nadal
prostokątne
19 mar 23:48
Radek:
Nie rozumiem tego. To jest z twierdzenie o 3 prostych ?
19 mar 23:50
Marcin: W sumie pierwszy raz słyszę o czymś takim. Musisz sobie to po prostu wyobrazić
19 mar 23:58
zawodus: Albo z twierdzenia.
Prosta prostopadła do płaszczyzny jest prostopadła do każdej prostej w niej zawartej.
20 mar 07:59
Mila:
Prosta AB jest prostopadła do płaszczyzny w której leży ΔADE i przebija tę płaszczyznę w
punkcie A to jest prostopadła do prostej AE przechodzącej przez ten punkt A.
Tak samo CD⊥DE.
20 mar 17:24
Radek: Tylko ja cały czas tego nie widzę .
20 mar 17:39
Mila:
To korzystaj z tw. Pitagorasa w tych Δ prostokątnych , które widzisz. Obliczysz w ten sposób a.
20 mar 17:54
Radek: Nie wyliczę z tego a bo ja mam tylko jedną daną krawędź
20 mar 18:23
Mila:
Dwie.
20 mar 18:27
Mila: A właściwei 4.
AE=DE=15
EC=EB=17
20 mar 18:28
Radek:
Ale ta jedna nijak ma się do trójkąta AEF
20 mar 18:28
jakubs: z tw pitagorasa policzysz AB.
AF to 0,5*AB
20 mar 18:31
Mila:

Załóżmy, że nie widzisz ,że te boczne Δ są prostokątne.
1)
W Δ EFM:
H
2+a
2=h
2
2)
W ΔEMC:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
172=h2+( |
| a)2⇔289=h2+ |
| a2⇔h2=289− |
| a2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
W ΔEFA:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
152=H2+( |
| a)2⇔225=H2+ |
| a2⇔H2=225− |
| a2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Podstawiam do (1)
| | 1 | | 1 | |
225− |
| a2+a2=289− |
| a2⇔ |
| | 4 | | 4 | |
a
2=64
a=8
H=
√152−42
20 mar 19:50
Radek:
Nigdy bym na to nie wpadł, robiłem zadania z forum które Pani dawała innym użytkownikom tzw
zadania wprowadzające zrobiłem je wszystkie ale nadal mam poważne problemy z niektórymi
zadaniami.
20 mar 19:54
Mila:
Zawsze patrz na dane, klasyfikuj Δ, rysuj linie pomocnicze.
Pracuj dalej, powinny do maja zniknąć problemy.
20 mar 19:58
zawodus: Warto opanować teorię np.twierdzenie o 3 prostych prostopadłych.
20 mar 20:22
Mila:
Ze zrozumieniem.
20 mar 20:22
Radek:
Ale książkowa wersja do mnie nie dociera jakoś
20 mar 20:29
zawodus: A jaka jest ta książkowa wersja?
20 mar 20:31
20 mar 20:35
zawodus: i w czym jest problem? ładnie przedstawione jest
20 mar 20:39
Radek:
Całego tego twierdzenia.
20 mar 21:46
20 mar 23:06
Radek:
Do ciągów i analitycznej wrócę jutro teraz próbuje te bryły
20 mar 23:10