trygonometria
aluś : oblicz pole równolegołoboku którego boki maja dł 4 i 7 a jeden z kątów mierzy 120 st
policzyłam to z wzoru P=ab*sinα=7*4*sin60st=28* √3/2= 14√3
prosze o sprawdzenie czy dobrze
19 mar 13:48
Eta:
ok
19 mar 13:49
aluś : prosze jeszce o pomoc w obliczeniu
1/2tg 25st tg65st +(1− sin 40st)(1+sin40st) − sin2 50st
naprawdę nie wiem jak sie za to zabrac
19 mar 13:52
Eta:
tg25o= ctg65o i tgα*ctgα=1
sin40o= cos50o , (1−sin40o)(1+sin40o)=1−sin240o
i 1−sin240o= cos240o =sin250o
teraz obliczaj ........
19 mar 13:58
aluś : przysiegam nie wiem jak sie za to zabrac bo nie bylo mnie na lekacjach z tego jestm po anginie
iciezko mi to ogarnąć
19 mar 14:06
Eta:
Masz tylko podstawić do wyrażenia , to co podałam
a to już z pewnością policzysz

spróbuj
19 mar 14:07
aluś : liczyłam jeszcze cos takiego
sin 12st cos 78st + cos 12st sin78st
i wyszło mi jakims cudem 1 ale kompletnie nie wiem czy dobrze
19 mar 14:08
aluś : oki próbuje
19 mar 14:08
19 mar 14:09
Eta:
cos78o= sin12o, sin78o= cos12o , sin2α+cos2α=1
sin12o*sin12o + cos12o*cos12o= sin212o+cos212o= ....
19 mar 14:11
aluś : a jak mam wybrnąc z tej 1/2
19 mar 14:13
19 mar 14:14
aluś : zaczełam to tak
1/2 ctg65*tg65+1−sin2 40.... i nie wiem co dalej....
19 mar 14:16
aluś : patrzyłam na a matryce danych ale wogóle nie wiem jak sie za to zabrac
19 mar 14:17
Eta:
ok
| | 1 | | 1 | |
teraz |
| *1+ cos240o −sin250o= |
| +sin250o−sin250o= ... ? |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 14:18
aluś : ale tam nie powinno byc jeszce −sin2 50
19 mar 14:19
aluś : a tam znikneło sin2 40
19 mar 14:21
aluś : to mnie wychodzi 1/2
19 mar 14:23
aluś : cos78o= sin12o, sin78o= cos12o , sin2α+cos2α=1
sin12o*sin12o + cos12o*cos12o= sin212o+cos212o= ....to wycho\dzi 1
to chyba ta jedynka trygonometryczna
19 mar 14:27