Ciągi Ciągi
Viola: Podaj liczbę wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego −1,6, ...,69.
Prosze o rozwiazanie z tłumaczeniem bo ominely mnie lekcje przez grype i chyba nie wiem o co
lotto
18 mar 23:13
picia:
no to tak

a
1 = −1
r = 7
a
n = 69
podstaw do wzoru na a
n i oblicz n.
18 mar 23:16
kaka: a1=−1
a2=6 stąd r=?
an=69 an=a1+(n−1)*r podstaw i wylicz n
18 mar 23:17
Viola: Yyyyyy

69=−1(n−1)*7
i ze co dalej
18 mar 23:18
Viola: co ja mam z tym (n−1)
18 mar 23:19
kaka: I że wyliczyć n
18 mar 23:20
kaka: Zapisz poprawnie wzór ,wymnożyć przez 7
18 mar 23:20
Viola: To poprosze o tłumaczenie bo powaznie nie rozumiem
18 mar 23:21
picia:
69 = −1 + 7n − 7
wylicz n
18 mar 23:21
Viola: Dobra ale skad to 7 n
18 mar 23:22
picia:
a umiesz mnożyć przez nawias ?
18 mar 23:23
Viola: no wiem ze 11 ale skad to 7 n?
18 mar 23:23
lipa: nio tak wyszlo
18 mar 23:23
18 mar 23:24
Viola: A ojciec mi mowil ty wez sie juz dzisiaj poloz

no teraz juz wiem
18 mar 23:25
picia:
Viola wymnoz 5(n−1)
18 mar 23:25
Viola: Oooo ta stronka mi sie przyda bo z teoria to jakos lepiej dzieki wielkie juz teraz sobie
poradze z innymi zadaniami tego typu
18 mar 23:26
Viola: 5n−5
18 mar 23:26
picia:
no to mam nadzieje, ze juz wiesz skad sie wzielo 7n
18 mar 23:27
Viola: picia nie dobijaj lezacego

D
18 mar 23:27
Viola: Juz wiem wiem taki glupi blad
18 mar 23:27