...
Mat: Udowodnij korzystając z zasady indukcji matematycznej, dla n∊N.
7 | (8n−1)
założenie: 7 | (8n−1)
8n−1=7k
8n=7k+1
teza : 7 | (8n+1−1)
dowód: 8n+1−1 =8n * 8−1=(7k+1)*8−1=56k+7=7(8k+1) dobrze ?
18 mar 20:56
ICSP: źle.
18 mar 21:08
Wazyl: Spr: 81−1=7 Ok
zał
8n−1=7k
8n*8−1=8(8n−1)+7 ....
18 mar 21:11
Mat: A co jest źle ?
18 mar 21:17
Trivial:
Nic. Jest OK.
18 mar 21:20
ICSP: Trivial jest źle

W taki sposób można pokazać, że n > n + 1
Załozenie n > n + 1
Teza n+1 > n+2
Dowód :
n > n + 1 // + 1
n + 1 > n + 2
i dostaliśmy tezę.
18 mar 21:22
Mat: A jak mam 6 | (n3−n)
i dla n=1
13−1= 0
6 | 0 co w takim przypadku ?
18 mar 21:24
Trivial:
ICSP, rzeczywiście brakuje warunku początkowego. Ale sam dowód części indukcyjnej jest OK.
18 mar 21:24
ICSP: definicja podzielności
18 mar 21:27
18 mar 21:28
Mat: 7 | (n7−n)
n7−n=7k
7k+n=n7
1.
n=1
17−1=0
7 | 0
2.
T(n)= 7| (n7−n)
T(n+1)= 7| ((n+1)7−(n+1))
Jak rozpisać (n+1)7 ?
18 mar 21:44
ICSP: dwumian Netwona
18 mar 21:45