zadanko
Saizou :
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej nieparzystej k liczba k
3−k jest podzielna przez 24.
i jak chciałbym to zrobić indukcyjnie to
−dla k=1
1−1=0

− dla k=n
n
3−n=24t
− dla k=n+1
(k−1)k(k+1)=
n(n+1)(n+2)=
n(n+1)(n−1+3)=
(n−1)n(n+1)+3n(n+1)=
24t+3n(n+1)
i co dalej z tym

jakaś podpowiedź ?
18 mar 15:18
wredulus_pospolitus:
k=n+1 NIE JEST liczbą nieparzystą, jeżeli k=n jest liczba nieparzystą
błąd w rozumowaniu
18 mar 15:21
Saizou : to da się to zrobić z indukcji ?
18 mar 15:23
Saizou : czyli by trzeba dowodzić dla k=n+2
18 mar 15:25
Marcin: Musisz koniecznie z indukcji?
18 mar 15:40
Saizou : nie muszę, ogólnie to wiem jak to zrobić, tylko chciałem tą metodą
18 mar 15:46
Marcin: Domyśliłem się że wiesz
18 mar 15:51
Marcin: Ambitny, albo ciekawski jesteś
18 mar 15:51
Saizou : raczej ciekawski
18 mar 15:52
Saizou : up
18 mar 16:12
Wazyl: Saizu Nie wykorzystałeś że jest tak dla każdej liczby
nieparzystej
18 mar 16:35
Saizou :
czyli że jak ?
18 mar 16:39
Wazyl: wredulus to juz napisał. Sorki.
18 mar 16:41
Saizou : czyli muszę pokazać to dla k=n+2 tak ? czy coś mylę ?
18 mar 16:42
Wazyl: Nie wiem dokładnie. Ja także nie jestem studentem, ale indukcji często używam w zadaniach
konkursowych i na lidze.Przeszukałem internet ale nie znalazłem czy istnieje coś takiego żeby
udowodnić tylko dla liczb nieparzystych. Jak coś wymyśle to napiszę.
18 mar 16:43
Saizou : bo innym sposobem to wiem jak udowodnić , ale ciekawi mnie indukcja
18 mar 16:45
Wazyl: Ja próbowałem tak:
zał:
(2n−1)(4n
2−4n)=24t ; t,n ∊N
8n
3−9n
2+4n=24t
(2n+1)(4n
2+4n+2)=8n
3+12n
2+8n+2=
24t+21n
2+4n+2=
dalej pauza.
Nie wiem nawet czy jakby coś wyszło mógłbym to podpiąć pod indukcję.
Trzeba by na to spojrzał ktoś mądrzejszy
18 mar 16:50
Wazyl: Wiem, jest to zadanie z maturki. Zdziwiłem się że takie dali bo bardziej przypominało mi ligę
matematyczną gimnazjalną niż maturę. Chociaż co ja tam wiem ...
18 mar 16:51
Saizou : dzięki wielkie i wiesz dużo więcej niż ja
18 mar 16:53
Wazyl: Źle wymnożyłem
(2n−1)((2n−1)
2−1)=(2n−1)(4n
2−4n)=8n
3−12n
2+4n=24t
(2n+1)((2n+1)
2−1)=(2n+1)(4n
2+4n)=8n
3+12n
2+4n=
24t+24n
2=24(t+n
2)
18 mar 16:58
Wazyl: Ale powtarzam
Saizu nie wiem czy komentarz : równanie zachodzi dla każdej liczby
nieparzystej na mocy indukcji jest poprawny!
Miałem pomysł do 16.50 żeby znowu indukcyjnie wykazać że 21n
2+4n+2 jest podzielne przez 24 dla
każdej n∊N ale podstawiając 1 wyszło mi 27
18 mar 17:00
Wazyl: A jak interesuje Cię indukcja mam dla Ciebie zadanie:
Wykaż, że dla każdego rzeczywistego x≥−1 i dla każdego liczby naturalnej n prawdziwa jest
nierówność :
(1+x)
n≥1+nx
Nierówność Bernoliego
18 mar 17:04
Saizou : indukcja w tym zadaniu
18 mar 17:17
ICSP: (2n−1)3 − (2n−1) = 24k gdzie k ∊ Z
1o Sprawdzenie dla n = 1
13 − 1 = 0 = 24 * 0 , k = 0 ∊ Z
2o Z : (2n−1)3 − (2n−1) = 24k1 gdzie k1 ∊ Z
3o T : (2n+1)3 − (2n+1) = 24k2 gdzie k2 ∊ Z
Dowód
L = (2n+1)3 − (2n+1) = (2n−1)3 + 6(2n−1)2 + 12(2n −1) + 8 − (2n+1) =
= (2n−1)3 −(2n − 1) + 6[(2n−1)(2n+1) + 1] = 24k1 + 6 * (4n2 − 1 + 1) =
= 24k2 gdzie k2 = k1 + n2 ∊ Z
18 mar 19:36
Saizou : thx xd
18 mar 20:13
Wazyl: ICSP masz jeszcze jakieś fajne zadanie z indukcji?
18 mar 20:17
Trivial:
Bez indukcji: (k = 2n+1)
k3 − k = (k−1)k(k+1) = (2n)(2n+1)(2n+2) = 4[n(2n+1)(n+1)]
Teraz wystarczy pokazać, że dla każdego n wyrażenie n(2n+1)(n+1) dzieli się przez 2 i 3.
Wykorzystamy arytmetykę modulo 2 i 3 − oczekujemy samych zer.
n 0 1 2
n(2n+1)(n+1) 0 6 30
(mod 2) 0 0 0
(mod 3) 0 0 0
Zatem OK.
18 mar 20:17
Trivial: Saizou, czy sposób się podoba?
18 mar 20:38
ICSP: coś bym znalazł
18 mar 21:04
Saizou : jak najbardziej
18 mar 21:50