Help.
helpless: Potrzebuję pilnej pomocy, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
1. W ciągu arytmetycznym różnica między pierwszym i piątym wyrazem jest równa 16. Wyznacz wzór
ogólny tego ciągu. Oblicz sumę jego 26 wyrazów.
2. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n={2n+1}{3n−1}, wyznacz a
n+2
2. Rozwiąż, przedstaw rozwiązanie na osi i podaj rozwiązanie w postaci przedziału
3. Dany jest trójkąt prostokątny. Jedna z przyprostokątnych jest o 6 krótsza od
przeciwprostokątnej. Wyznacz długość tej przyprostokątnej jeśli wiadomo, że przeciwległy do
niej kąt ostry ma miarę 30 stopni.
18 mar 11:41
wredulus_pospolitus:
a czemu potrzebujesz
PILNEJ pomocy
18 mar 11:43
helpless: Pilnej, ponieważ muszę je oddać jeszcze dzisiaj.

Jest ich więcej, ale większość w miarę mi
powychodziła (mam nadzieję), za to w sprawie tych trochę dla mnie trudniejszych postanowiłam
skorzystać z internetowej konsultacji. Nie oczekuję pełnych rozwiązań, ale chociaż niech ktoś
mnie naprowadzi jak się za to zabrać, bo w sieci jest multum info, ale nie mogę znaleźć nic
konkretnego.
| | 2n+1 | |
W drugim źle się wyświetliło, miało być an= |
| |
| | 3n − 1 | |
18 mar 11:51
wredulus_pospolitus:
2.
an+2 = .... wszędzie zamiast 'n' wstawiasz 'n+2'
to tak jak f(x) = x2+3x+1
to f(x+2) = (x+2)2 + 3(x+2) + 1
18 mar 11:52
wredulus_pospolitus:
1.
PODSTAWOWY wzór ciągu arytmetycznego:
a
n = a
1 + (n−1)*r
a więc:
a
5 = a
1 + (5−1)*r = a
1 + 4r (logiczne, prawda ?!)
a więc:
a
5 − a
1 = 4r = (dane w zadaniu) 16
stąd r = ....
w takim razie:
a
n = ... wzór ogólny z podstawionym już 'r'
A czy tutaj nie było gdzieś podanego a
1
18 mar 11:54
18 mar 11:55
J: Brakuje danych
18 mar 11:56
helpless: Dziękuję Panu za pomoc! ; ) No w tym rzecz, że właśnie nie było, tylko ta różnica między
wyrazami.
18 mar 11:56
wredulus_pospolitus:

3)
patrz rysunek
skorzystaj z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej i rozwiąż równanie
18 mar 11:57
wredulus_pospolitus:
autorko ... BZDUUURA
18 mar 11:57
helpless:
Wiem mniej więcej jak to jest z nierównościami, ale nie mogę znaleźć żadnego przykładu
podobnego w budowie do tego, który muszę rozwiązać. Najpierw muszę pomnożyć obustronnie przez
2, żeby pozbyć się kreski ułamkowej czy wylicza się to jakoś inaczej? Wtedy po drugiej stronie
byłoby 10 i biorąc pod uwagę wartość bezwzględną muszę dopisać jeszcze drugie rozwiązanie − z
przeciwnym znakiem (>) i −10 i po prostu wyliczyć oba x?
18 mar 12:11
wredulus_pospolitus:
najprościej to zaznaczyć na osi OX
18 mar 12:13
J: I2x +11I < 10 ⇔ −10 < 2x + 11 < 10 ⇔ −21 < 2x < −1 ⇔ x ∊ ( −21,−1)
18 mar 12:15