matematykaszkolna.pl
oblicz objętość Dominisza: Błagam pomóżcie mi, nie rozumiem jaki jest na to wzór nasza pani od matematyki nic nie umie wytłumaczyć Potrzebuję dokładne rozwiązanie ze wszystkimi wzorami Oblicz objętość sześcianu o przekątnej długości 66
17 mar 19:43
Mila: W której jesteś klasie?
17 mar 19:45
Marcin: a3=66, Nie bardzo rozumiem, czego nie potrafi wam wytłumaczyć?
17 mar 19:47
Dominisza: w III gimnazjum, żadnych wzorów nam nie podała, w książce też nie ma, a tylko zadania nam zadaje
17 mar 19:52
Dominisza: Marcin dziękuję, tego wzoru mi brakowało
17 mar 19:53
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/965.html Przeciez takie same wzory masz w ksiazce (czy problem to zajrzec ? Juz wierze − nic nie potrafi wtlumaczyc . tak naprawde to potrzebuje gotowe rozwiazanie
17 mar 19:53
pigor: ..., np tak : zapewne wiesz, że d=a2 to wzór na przekątną kwadratu o boku a, więc zapamiętaj, że trójwymiarowy sześcian o krawędzi a ma analogiczny wzór na swoją przekątną d=a3, zatem z warunków zadania masz równanie a3= 66 ⇔ a3= 62*3a=62, a więc objętość Vsz= a3= (62)3= 6323= 216222= 4322 . ... emotka
17 mar 19:55
Dominisza: serio? patrz na słowa bo coś ci to nie wychodzi Nam pani nic nie tłumaczy bo myśli że i tak nic nie umiemy to po co się męczyć, później jak zadaje jakieś ćwiczenia to choćbyśmy mieli rozwiązane to pyta przy tablicy ze wszystkich wzorów i zadaje dwa inne zadania − jeżeli ich nie rozwiążesz to masz 1 z pracy domowej i z pracy na lekcji ↑ taki przykład z lekcji z tamtego tygodnia
17 mar 19:57
Dominisza: pigor dziękuję za wytłumaczenie
17 mar 19:57
Marcin: Ciekawe dlaczego myśli, że nic nie potraficie, co? emotka
17 mar 19:58
5-latek: Ojjj to jestescie biedni bo nie dostajecie takiego samego zadania do rozwiazania emotka
17 mar 20:00
onomatopeja: chodzi mi o to że ona nic nie tłumaczy, a nie że daje inne zadania −.− wchodzi na lekcje, jest jakiś nowy temat to od razu bierze kogoś do tablicy, a jak nic nie umiesz to stawia 1 tak trudno pojąć że nie wszystkie panie tłumaczą zadania z matematyki, albo chociaż podają wzory?
17 mar 20:05