oblicz objętość
Dominisza: Błagam pomóżcie mi, nie rozumiem jaki jest na to wzór
nasza pani od matematyki nic nie umie wytłumaczyć
Potrzebuję dokładne rozwiązanie ze wszystkimi wzorami

Oblicz objętość sześcianu o przekątnej długości 6
√6
17 mar 19:43
Mila:
W której jesteś klasie?
17 mar 19:45
Marcin:
a√3=6√6,
Nie bardzo rozumiem, czego nie potrafi wam wytłumaczyć?
17 mar 19:47
Dominisza: w III gimnazjum, żadnych wzorów nam nie podała, w książce też nie ma, a tylko zadania nam
zadaje
17 mar 19:52
Dominisza: Marcin dziękuję, tego wzoru mi brakowało
17 mar 19:53
17 mar 19:53
pigor: ..., np tak :
zapewne wiesz, że
d=a√2 to wzór na przekątną kwadratu o boku a,
więc zapamiętaj, że trójwymiarowy sześcian o krawędzi
a ma analogiczny
wzór na swoją przekątną
d=a√3, zatem z warunków zadania masz
równanie
a√3= 6√6 ⇔ a
√3= 6
√2*
√3 ⇔
a=6√2, a więc
objętość
Vsz= a
3= (6
√2)
3= 6
3√23= 216
√22√2=
432√2 . ...
17 mar 19:55
Dominisza: serio? patrz na słowa bo coś ci to nie wychodzi

Nam pani nic nie tłumaczy bo myśli że i tak nic nie umiemy to po co się męczyć,
później jak zadaje jakieś ćwiczenia to choćbyśmy mieli rozwiązane to pyta przy tablicy ze
wszystkich wzorów i zadaje dwa inne zadania − jeżeli ich nie rozwiążesz to masz 1 z pracy
domowej i z pracy na lekcji
↑ taki przykład z lekcji z tamtego tygodnia
17 mar 19:57
Dominisza: pigor dziękuję za wytłumaczenie
17 mar 19:57
Marcin: Ciekawe dlaczego myśli, że nic nie potraficie, co?
17 mar 19:58
5-latek: Ojjj to jestescie biedni bo nie dostajecie takiego samego zadania do rozwiazania
17 mar 20:00
onomatopeja: chodzi mi o to że ona nic nie tłumaczy, a nie że daje inne zadania −.−
wchodzi na lekcje, jest jakiś nowy temat to od razu bierze kogoś do tablicy, a jak nic nie
umiesz to stawia 1
tak trudno pojąć że nie wszystkie panie tłumaczą zadania z matematyki, albo chociaż podają
wzory?
17 mar 20:05