Twierdzenie Pitagorasa
xxx:

Pomoze ktoś w zadaniu z twierdzenia Pitagorasa?

Oblicz długości nieznanych odcinków na rysunku poniżej:
a już obliczyłam i wynosi 5
√5, ale nie wiem jak się zabrać za b. W odpowiedziach podali, że
ma wyjść 19. Naprowadzi mnie ktoś?
17 mar 15:43
...:
262=102+(5+b)2
17 mar 15:46
J: 102 + (5 + b)2 = 262
17 mar 15:47
Trivial:
(5+b)2 + 102 = 262.
(5+b)2 = 576
5+b = ±24
b = ±24 − 5
b1 = 19
b2 = −29 ← odrzucamy
17 mar 15:47
xxx: no i jak mam postać 125 + 10b + b2 = 676 to co dalej?
17 mar 16:01
Hajtowy:
Na jedną stronę, czyli:
b
2+10b−551=0
A teraz delta

Δ=100+2204=2304
√Δ=48
b
1 = ...
b
2 = ...
Policz
17 mar 16:04
Trivial: Ja się zastanawiam po co wymnażać (5+b)2...
17 mar 16:05
Hajtowy: Trivial tak teraz w szkole uczą

Zero pomysłów na rozwiązanie − metoda najdłuższa z
możliwych chyba
17 mar 16:06
xxx: nie miałam jeszcze żadnej delty...

nie umiem tego policzyć ;"(
17 mar 16:09
J: "Trivial" górą
17 mar 16:12
17 mar 16:12
xxx: a nie ma prostszego sposobu, bo nie ogarniam tego...
17 mar 18:35
Hajtowy: Trivial Ci policzył wyżej...
17 mar 18:37
Olgaaa: (5+b)2+102=262
(5+b)2=576 (pierwiastkujemy obustronnie)
5+b=24
b=19
17 mar 18:46
Trivial: To jest prosty sposób... Prostszego nie będzie.
17 mar 18:50