pomoc
Ewcia: napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej, gdy A=(−1,3), B=(2,3).
16 mar 21:17
justi:
AB: y−3=0
16 mar 21:18
Karola: A=(−1, 3)
B=(3, 2)
(x2−x1) (y−y1) = (y2−y1) (x−x1)
(3−(−1)) (y−3) = (2−3) (x−(−1))
4(y−3) = −1 (x+1)
4y−12 = −x−1
x+4y−11=0
16 mar 21:22
Karola: może ktoś to sprawdzić
16 mar 21:23
justi:
Ja widzę B(2,3)
16 mar 21:24
Karola: a dlaczego odwróciłeś
16 mar 21:25
5-latek: x2=2 a nie 3
16 mar 21:27
Ewcia: napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej, gdy A=(−1,3), B=(3, 2).
16 mar 21:33
Karola: kolezanka się pomyliła może ktoś teraz sprawdzić moje obliczenia
16 mar 21:34
PW: Biorąc pod uwagę pierwotną treść zadania podaną przez Ewcię, to rozwiązanie justi
z 21:18 jest bardzo dobre (nie tylko wynik dobry, ale uzyskany "jednym spojrzeniem").
16 mar 21:34
PW: Karola, sprawdzenie polega na podstawieniu
x=−1 i y=3
oraz
x=3 i y=2
do wyliczonego równania. Otrzymamy zdania prawdziwe − równanie jest dobre.
16 mar 21:39
Karola: ale Ewcia się pomyliła i złe dane wpisała. A że ja ją znam i mam też treść przed sobą to
przepisałam dobre dane
16 mar 21:40
PW: No i dobrze rozwiązałaś.
16 mar 21:45
16 mar 22:03
PW: Zajrzyj
16 mar 22:43