pomoc
Ewcia: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej L i przechodzącej przez punkt P, gdy
L:x+2y+2=0, P=(−4,1)
16 mar 21:20
Karola: l; x+2y+2=0
P= (−4, 1)
1x+2y+2=0
2x−1y+C=0
2*(−4)−1*1+C=0
−8−1+C=0
C=9
2x−y+9=0
16 mar 21:44
PW: Dobrze, tylko brak komentarzy − skąd się to bierze. Koniecznie należy napisać w rozwiązaniu:
− wiadomo, że prosta prostopadła do prostej
Ax + By + C =0
ma równanie
Bx − Ay + C1 = 0.
To "wiadomo że" oznacza, że znasz takie twierdzenie, co uzasadnia napisanie
2x − 1y + C1 = 0
jako równania prostej prostopadłej do danej.
Inaczej trudno sprawdzić, a to może zemścić się mniejszą punktacją na egzaminie.
16 mar 22:42
pigor: ..., napisz równanie prostej prostopadłej do
prostej L: x+2y+2=0 i przechodzącej przez punkt P=(−4,1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
2(x+4)−1(y−1)= 0 ⇔ 2x+8−y+1=0 ⇔
2x−y+9=0 . ...
16 mar 23:06
Karola: Bx − Ay + C
1 = 0.
czyli mam dopisać na końcu to rownanie
17 mar 09:12