.....
krzysztof: Ile wszystkich dzielników naturalnych ma liczba 792?
792 = 23 * 32 * 11 ....
16 mar 20:50
usia:
tyle co : (3+1)*(2+1)*(1+1)=
16 mar 20:53
krzysztof: nie rozumiem .
16 mar 21:01
16 mar 21:06
PW: Dzielnikami różnymi od 1 są:
(1) 2, 22, 23
(2) 3, 32
(3) 11
oraz każdy z iloczynów możliwych do utworzenia z liczb występujących w pierwszym, drugim lub
trzecim wierszu (co najwyżej po jednej z każdego wiersza). Takich iloczynów można utworzyć:
3•2 (biorąc po jednej liczbie z pierwszego i drugiego wiersza)
3•2 (biorąc po jednej liczbie z pierwszego, drugiego i trzeciego wiersza)
3 (biorąc jedną z liczb z pierwszego wiersza i liczbę z trzeciego wiersza)
2 (biorąc jedną z liczb z drugiego wiersza i liczbę z trzeciego wiersza).
Razem: 6 + 3•2 + 3•2 + 3 + 2 = 23 dzielniki różne od 1. Licząc z jedynką: 24 (co odpowiada
wzorowi podanemu przez usia.
Tak starałem się pokazać sposób liczenia na poziomie gimnazjum.
16 mar 21:26