kryterium porównawcze
ktosik: Korzystając z kryterium porównawczego zbadaj zbieżność szeregu:
∞ π
∑ sin −−−
n=1 2n
16 mar 20:43
Pavlowicz: kryt. porównawcze brzmi: jeżeli szereg ∑an jest szeregiem o wyrazach nieujemnych i inny
szereg ∑bn jest szeregiem o wyrazach nieujemnych wtedy:
musisz wykazać że jest 1)zbieżny lub 2) rozbieżny
1.pierwszy przypadek gdy szereg ∑an jest zbieżny
dzieje się tak
jeżeli an ≤ bn od pewnego n(dla n>n0, n0 ∊N) i szereg ∑bn jest zbieżny, wtedy szereg ∑an
jest zbieżny
2 szereg jest rozbieżny : jest tak
jeżeli an ≥ bn od pewnego n (dla n>n0, n0∊N) i szereg ∑bn jest rozbieżny, wtedy szereg
∑an jest rozbieżny.
reasumując an i bn to ciągi a ciąg bn to ciąg ograniczający.
16 mar 21:21
Pavlowicz: umiesz na podstawie tego zrobić przykład ?

Czy dalej nic
16 mar 21:22
ktosik: ja znam definicje, wyobraź sobie, mam podręcznik nawet i notatki z zajęć, ale cóż z tego, skoro
nie potrafię wymyślić ograniczającego ciągu...
16 mar 21:32
Pavlowicz: | | π | | π | |
okok już rozwiązuje tylko powiedz mi tam jest napisane |
| czy minus |
| |
| | 2n | | 2n | |
16 mar 21:39
ktosik: π/2n
16 mar 21:44
zagubiony: tam jest zapewne π/2n
próbowałem to ograniczyć 2π/2n od góry, ale zaciąłem sie na kryt. Raabego(d'Alembert daje 1)
16 mar 21:45
zagubiony: nie da się ograniczyć 2π/2n (Bertrand dał −nieskończoność)
16 mar 22:09
Pavlowicz: ok mam czekaj przepisze, olśniło mnie.
16 mar 22:36
Pavlowicz: | | sin π2n | | π | |
limn−>∞ = |
| = |
| >1 |
| | 1n | | 2 | |
| | 1 | | π | |
Stąd od pewnego N dla wszystkich n>N jest |
| ≤ sin |
| |
| | n | | 2n | |
teraz stosując kryterium porównawcze jasne jest że szereg o którym mowa jest rozbieżny.
16 mar 22:42
zagubiony: stary, dobry szereg ∑1/n? A myślałem, że się nie nada .....
16 mar 22:49
Pavlowicz: otóż to. nadał się.
16 mar 22:50
Pavlowicz:
16 mar 22:50
16 mar 22:56
Pavlowicz: autor zdaje się nic nie wspomniał o tym aby było 2n w mianowniku więc chyba jest okej.
16 mar 23:09