zbieżność szeregów
ktosik: Korzystając z kryterium porównawczego zbadaj zbieżność szeregów:
a) ∞ π
∑ sin −−−
n=1 2n
b) ∞ 2n + sin n!
∑ −−−−−−−−
n=1 3n
2n 2n + sin n! takie ograniczenie jest dobre?
−−− < −−−−−−−
3n 3n
c) ∞ 3 −2 cos n2
∑ −−−−−−−−−
n=1 √n
16 mar 10:43
Krzysiek: a)sinx≤x dla x≥0
b)złe ograniczenie
a ∑b
n zbieżny bo...
c)a
n≥1/
√n
16 mar 11:28
ktosik: to w punkcie a jakie jest ograniczenie?
i dla każdego z tych "wymyślonych" ciągów trzeba określić czy jest zbieżny za pomocą granicy z
całki od 1 do nieskończoności?
16 mar 12:09
Krzysiek: a) podałem z jakiej nierówności masz skorzystac..
ile wynosi w tym przykładzie 'x' ?
masz skorzystać z kryterium porównawczego a nie z kryterium całkowego więc nie liczysz całek.
16 mar 12:17
ktosik: Wiem, że z porównawczego, ale muszę jakoś określić zbieżność szeregu nowego np. 1/√n i wtedy
wiem jaki szereg z podpunktu c jest, więc jak mam wyznaczyć zbieżność szeregu 1/√n?
Nie wiem jak mam rozwiązać tę nierówność...
x = π/2 ?
16 mar 13:51