Rozwiąż nierówność
KasiaChan: Rozwiąż nierówność:
−2x2+10≥0
16 mar 19:46
16 mar 19:48
KasiaChan: Widziałam, i ciągle nie mam pojęcia jak rozwiązać.
16 mar 19:50
muflon: −2x2+ 0*x+10≥0
Δ=...
16 mar 19:56
Hajtowy:
−2x
2+10 ≥ 0
2x
2 ≥ 10
x
2 ≥ 5
x
2−5 ≥ 0
x= .... v x= ....
Masz 2 rozwiązania

Oczywiście metoda szkolna − rozpisana jak tylko się da
16 mar 19:56
Hajtowy: Jeszcze odpowiedź do tego + rysunek
16 mar 19:57
Jędruś: −2x2+10≥0 /*(−2)
x2 − 5 ≤ 0
(x2 − √5)(x2 +√5) ≤ 0 parabola ramionami do góry − naszkicuj sobie i masz:
x∊<−√5, √5>
16 mar 19:58
KasiaChan: oooooohhhh kumam teraz

Dzięki wielkie :3
16 mar 19:59
KasiaChan: Jędruś chyba do góry bo w równaniu jest −2
16 mar 20:00
KasiaChan: w dół*
16 mar 20:00
5-latek: obys na maturze tak nie napisal −2x2+10≥0 to −2x2≥−10 to 2x2 jakie ? ≥ czy ≤?
16 mar 20:02
5-latek: to bylo do kolegi
Hajtowego
16 mar 20:04
KasiaChan: no ja zrobiłam sobie retusz. Bo przy dzieleniu przez ujemność z ≥ trzeba zmienić na ≤
16 mar 20:05