trygonometria
tosia: jak to obliczyć:
2(cos10*sin30−cos30*sin10)
?
16 mar 19:17
Kaja: 2*sin(30o−10o)=2sin20o
16 mar 19:22
tosia: wydaje mi się, że to jednak jest źle
16 mar 19:23
tosia: zresztą, mógł by ktoś to bardziej rozpisac, tak łopatologicznie?
16 mar 19:23
Kaja: tosia skoro sama nie umiesz zrobic, to czemu wydaje ci się, że jest źle?
skorzystałam ze wzoru sin(α−β)=sinαcosβ−cosαsinβ
16 mar 19:25
Kaja: może po prostu źle przepisałaś treść
16 mar 19:26
16 mar 19:27
Kaja: Cześć 5−latku
16 mar 19:28
tosia: okok

a umiesz może jeszcze to doprowadzic do takiej postaci ze 2sin20=4sin10*cos10? byłabym
wdzieczna
16 mar 19:28
Kaja: tak. 2sin20o=2sin(2*10o)=2*2sin10o*cos10o=4sin10ocos10o
16 mar 19:29
Kaja: tu skorzystałam ze wzoru sin2α=2sinαcosα
16 mar 19:30
tosia: dziękuję bardzo
16 mar 19:31