niewymierność
karakumana: Usuń niewymierność z mianowników w liczbie a = [ 2 / (3√3 − 3√2) ] − [ 1 / (3√2 + 1) ],
wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne.
16 mar 17:56
16 mar 18:12
karakumana: Niestety, ale wciąż nic mi nie wychodzi
16 mar 18:24
daras: to pokaż co ci wyszło
16 mar 18:49
dero2005:
czy ten wynik jest dobry?
| | 53√4 + 3√2 + 1 | |
2(3√9 + 3√6) + |
| |
| | 3 | |
16 mar 19:32
karakumana: Z jedną drobną różnicą, przed jedynką powinien być minus
16 mar 21:02
karakumana: Nic mi nie wychodzi, bo wciąż nie wiem jak się za to zabrać jak jest potęga 3 stopnia
16 mar 21:04
dero2005:
część pierwsza
(a − b)(a2 + ab + b2) = a3 − b3
a =
3√3
b =
3√2
mnożysz licznik i mianownik przez (a
2 + ab + b
2) i otrzymujesz a
3 − b
3
| 2 | | (3√3)2 + 3√3*3√2 + (3√2)2 | |
| * |
| |
| 3√3 − 3√2 | | (3√3)2 + 3√3*3√2 + (3√2)2 | |
=
| | 23√9 + 23√6 + 23√4 | |
= |
| = 23√9 + 23√6 + 23√4 |
| | (3√3)3 − (3√2)3 | |
część druga
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
a =
3√2
b = 1
mnożysz licznik i mianownik przez (a
2 − ab + b
2) i otrzymujesz a
3 + b
3
| 1 | | (3√2)2 − 3√2*1 + 12 | |
| * |
| = |
| 3√2 + 1 | | (3√2)2 − 3√2*1 + 12 | |
| | 3√4 − 3√2 + 1 | | 3√4 − 3√2 + 1 | |
= |
| = |
| |
| | (3√2)3 + 13 | | 3 | |
teraz całość
| | 3√4 − 3√2 + 1 | |
23√9 + 23√6 + 23√4 − |
| = |
| | 3 | |
| | 63√9 + 63√6 + 63√4 − 3√4 + 3√2 − 1 | |
= |
| = |
| | 3 | |
| | 63√9 + 63√6 + 53√4 + 3√2 − 1 | |
= |
| = |
| | 3 | |
| | 53√4 + 3√2 − 1 | |
= 2(3√9 + 3√6) + |
| |
| | 3 | |
17 mar 07:53