Suma trzech wyrazów: b1, b2, b3 ciągu geometrycznego jest równa 6. Jeśli od osta
XX: Suma trzech wyrazów: b1, b2, b3 ciągu geometrycznego jest równa 6. Jeśli od ostatniego
wyrazu odejmiemy 18 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. Oblicz b1,b2,b3.
16 mar 17:21
Marcin:
a+aq+aq2=6
a, aq, aq−18 ← arytmetyczny.
16 mar 17:24
Marcin: a, aq, aq
2−18 Mała poprawka
16 mar 17:24
XX: i co dalej?
16 mar 17:25
16 mar 17:25
16 mar 17:27
XX: i?
16 mar 17:28
Marcin:
a+aq
2−18=2aq
aq
2−2aq+a=18
18+18q+18q
2=6q
2−12q+6
Zrobiłeś już?
16 mar 18:06