Suma trzech wyrazów: b_1, b_2, b_3 ciągu geometrycznego jest równa 6
XX: Suma trzech wyrazów: b1, b2, b3 ciągu geometrycznego jest równa 6. Jeśli od ostatniego
wyrazu odejmiemy 18 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. Oblicz b1,b2,b3.
16 mar 16:07
muflon: b1,b1*q,b1*q2 geometryczny
b1,b1*q,b1*q2−18 arytmetyczny
16 mar 16:16
beginner: b1, b2, b3 − c wyrazy c,geom
b1,b2, b3 − 18 − wyrazy c , arytm
b1 +b2 + b3 = 6
b2 − b1 = b3 − 18 − b2
chyba tak bedzie
16 mar 16:17
XX: i co dalej?
16 mar 16:24
muflon: begiiner, do twojego układu jeszcze dodać rónanie: b1*b3=b22, mamy trzy równania, rozwiazujemy
układ 3 równań
16 mar 16:31
XX: a jak dalej? pomóżcie ...
16 mar 17:11
6: δδδδδδ
4 lis 18:51
getin:
b1 + b2 + b3 = 6
b1 + b2 + b3 − 18 = 6−18 = −12 (suma trzech wyrazów ciągu arytmetycznego)
jeśli znamy sumę kolejnych trzech wyrazów ciągu arytmetycznego, to środkowy (b2) jest wynikiem
dzielenia tej sumy przez 3
zatem b2 = −12 : 3 = −4
więc b1 − 4 + b3 = 6
b1 + b3 = 10
b3 = 10 − b1
(b1, b2, b3) − ciąg geometryczny, więc b22 = b1*b3
(−4)2 = b1*(10−b1)
16 = 10b1 − b12
b12 − 10b1 + 16 = 0
delta i wychodzi że b1 = 2 lub b1 = 8
stąd b3 = 8 lub b3 = 2
Odp. b1 = 2, b2 = −4, b3 = 8 lub na odwrót: b1 = 8, b2 = −4, b3 = 2
4 lis 21:08