błagam o pomoc!!!!
ania: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym bok podstawy ma długość równą √2 dm. Przekątna
jednej ściany bocznej tworzy z drugą ścianą boczną kąt 30 stopni. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
29 paź 23:02
AROB: pomogę
29 paź 23:09
godzio187: graniastosłup prawidłowy −> podstawy to trójkąty równoboczne
przekątna tworzy nam trójkąt o kątach 30,60,90 czyli mamy zależności z których wynika, że
H=
√2*
√3=
√6
29 paź 23:11
godzio187: AROB zara zrobi to się okarze czy dobrze
29 paź 23:11
ania: dobrze czekam.. i dziekuje bardzo za pomoc
29 paź 23:14
AROB:

| | a2√3 | |
Dane: a= √2 dm, α = 300, V = ? V = Pp * h = |
| * h |
| | 4 | |
Kąt między przekątną jednej ściany bocznej z drugą ścianą boczną (dość rzadko spotykany)
tworzy przekątna jednej ściany z odcinkiem łączącym jeden z jej końców (punkt A) ze środkiem
krawędzi DF (punkt S).
Z ΔAES obliczamy odcinek d:
| | a | |
Z ΔASD obliczamy h : ( |
| )2 + h2 = d2 |
| | 2 | |
| | √2 | | 3√2 | |
( |
| )2 + h2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
h
2 = 4 ⇒
h = 2 [dm]
| | (√2)2 * √3 | | 2√3 | |
V = |
| * 2 = |
| = √3 [dm3] |
| | 4 | | 2 | |
29 paź 23:41
godzio187: jednak troche źle polecenie zrozumiałem
29 paź 23:47
AROB:
30 paź 00:02
30 paź 00:03
02: Przekątne ścian bocznych prostopadłościanu o dł 8cm i 12cm tworzą kąt alfa.Wiedzac że cos
alfa=1/3,oblicz dł krawędzi tego prostopadłościanu.
14 kwi 17:05
02: prosze o pomoc
14 kwi 17:05
02: Przekątne ścian bocznych prostopadłościanu o dł 8cm i 12cm tworzą kąt α.Wiedzac że cos
α=1/3,oblicz dł krawędzi tego prostopadłościanu.
14 kwi 20:07
Łukasz : Jakubie, jest pewien problem

W powyższym przykładzie AROB napisał: "Kąt między przekątną jednej ściany bocznej z drugą
ścianą boczną (dość rzadko spotykany) tworzy przekątna jednej ściany z odcinkiem łączącym
jeden z jej końców (punkt A) ze środkiem krawędzi DF (punkt S)."
nadal nie rozumiem czemu ten kąt jest taki, a nie taki jak ten, który Ty dałeś dla przykładu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/969.html
Czy to są całkiem inne kąty?
13 kwi 19:00