prostopadłościan
brunetka: w prostopadłościanie przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka tworzą kąt
50 stopni a ponadto każda z nich ma długość równą 5dm.Oblicz pole powierzchni bocznej i
objętość prostopadłościanu.
29 paź 21:17
29 paź 23:10
29 paź 23:20
AROB: pomogę
30 paź 00:25
ania: oh dziękuję bardzo bardzo mocno
30 paź 00:28
AROB:

Dane: α = 50
0, d = 5dm P
b, V = ? P
b= 4ah, V = a
2h
Z treści wynika, że
a = b (bo przekątne ścian o tej samej wysokości są równej długości).
d
1 = a
√2
Z ΔABC obliczamy a:
a
√2 = 5 * 1,1918
a
√2 = 5,959
| | 6 | | 6√2 | |
a√2 ≈ 6 ⇒ a = |
| = |
| = 3√2 |
| | √2 | | 2 | |
Z ΔACD obliczamy h:
h
2 + b
2 = d
2
h
2 + (3
√2)
2 = 5
2
h
2 = 25 − 18 ⇒ h
2 = 7 ⇒
h = √7
P
b = 4 * 3
√2*
√7 =
12√14 [dm2]
V = (3
√2)
2 *
√7 =
18√7 [dm3]
30 paź 00:54
Ja: Jeśli przekątne ścian bocznych są tej samej długości to powstały z nich trójkąt jest trójkątem
równoramiennym a nie trójkątem prostokątnym.
12 wrz 18:18
Ja: To zadanie jest źle zrobione
12 wrz 18:19