wzory skróconego mnożenia
sogood: czy dobrze to obliczyłem?
Korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia oblicz:
(8 + y)
2 = 8
2 + 2 * 8 * y +y
2 = 64 + 16y + y
2
b) (2a + 3)
2 = 2a
2 + 2 * 2a * 3 + 3
2 = 4a + 12a + 9
c) (
√2 + b)
2 =
√22 + 2 *
√2 * b + b
2 = 2 + 26 + b
2
d) (3a +
√3)
2 = 3a
2 + 2 * 3a *
√3 +
√32 = i tutaj właśnie nie wiem
16 mar 00:45
Marcin:
a) Dobrze
b) 4a2 ma być
c) źle
16 mar 00:47
Maslanek: (b) zły zapis. Winno być po "=" (2a)2+2*2a*3+32=4a2+...
(c) zgubiłeś b1
(d) patrz punkt (b)
16 mar 00:47
Piotr:
tylko a dobrze
16 mar 00:48
Marcin:
(√2+b)2=b2+2√2b+2
(3a+√3)2=9aa+6√3a+3
16 mar 00:48
Piotr:
tez źle
16 mar 00:50
Marcin: Ja mam źle?
16 mar 00:52
5-latek: w b powinno byc 4a
2+12a+9
c) 2*b*
√2 nie rowna sie 26 tylko 2
√2b tez popraw
d calkiem zle (3a+
√3)
2=(3a)
2+2*3a*
√3+(
√3)
2= 9a
2+6
√3a+3
(3a)
2= 3
2*a
2 popatrz na 4 wzor od dolu
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
16 mar 00:53
Piotr:
tak, w pierwszym niepotrzebnie zamieniles b
2 z 2 , wiadomo, ze autor zaczyna sie tego uczyc i
nie ma po co kombinowac. a w drugim 9a
a ?
16 mar 00:54
Marcin: 9a2, omyłkowo wpisałem a. Wiadomo o co mi chodziło. Taka zamiana jak w pierwszym, to według
Ciebie błąd, serio?
16 mar 00:56
Piotr:
nie, to nie jest blad. dodawanie jest przemienne. rownie dobrze mozesz zapisac 2ab +b2 +a2
ale po co ? nie tak wyglada wzor.
16 mar 00:58
Marcin: Z przyzwyczajenia zawsze piszę literkę jako pierwszą w takim wzorze, a Ty się niepotrzebnie
czepiasz.
16 mar 01:00
sogood: to mam jeszcze jeden przykład:
(a − 4 )2 = a2 − a * a * (−4) + (−4)2 = a2 − 8a − 16 czy dobry wynik ? Nie jestem pewnien
tego −16
16 mar 01:02
Piotr:
czepiam sie bo soogod zaczyna sie uczyc wzorow skroconego mnozenia i nie ma po co zmieniac
kolejnosci. a prawidlowy zapis mnie uczono to powinien byc 6a√3.
16 mar 01:03
Piotr:
źle. we wzorze masz + a nie − .
16 mar 01:04
Marcin: To że Ciebie tak uczono, nie oznacza, że taki zapis jest wymagany.
16 mar 01:05
Piotr:
i tego nie napisalem
16 mar 01:06
Marcin: Ok, nie chce mi się 'sprzeczać' o takie błahostki.
16 mar 01:09