wielomian
Radek:
Wielomian W(x)=x3+ax2+bx+64 ma 3 pierwiastki x1, x2, x3 przy czym x2=−2x1 i x3=4x1
Wyznacz a i b
x13+ax12+bx1+64=0
(−2x1)3+a(−2x1)2+b(−2x1)+64=0
(4x1)3+a(4x1)2+b(4x1)+64=0
Mogę taki układ zrobić i sobie wyznaczyć to co mnie interesuję czy zły pomysł ?
15 mar 17:59
ICSP: Znasz wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III ?
15 mar 18:01
Wazyl: Poszukaj innego sposobu raczej
15 mar 18:02
Radek:
Nie bardzo, masz jakiś link może do tego ?
15 mar 18:03
15 mar 18:04
Radek:
Dzięki spróbuję coś tym zdziałać
15 mar 18:06
Mila:
Zostaw to zadanie.
Zadanie 1)
Dla jakich wartości m istnieją rzeczywiste pierwiastki równania :
x2+(3m−2)x+m+2=0
spełniające warunek:
x12+x22>1
15 mar 18:11
Wazyl: Mila mam pytanie. Z takiej treści wynika że muszą być to 2 pierwiastki rzeczywiste czy 1?
Osobiście gdy nie ma stanowczo zaznaczone dwa różne zawsze robie Δ≥0.
15 mar 18:13
Mila:
Dobrze robisz Wazyl. Mowa o zadaniu 18:11?
15 mar 18:18
Wazyl: To ok

Mógłbym prosić tez o jakieś zadanie tego typu? Tylko troszkę trudniejsze jeśli masz!
15 mar 18:20
Radek:
Δ≥0
(3m−2)
2−4(m+2)≥0
9m
2−12m+4−4m−8≥0
9m
2−16m−4≥0
Δ=400
√Δ=20
m
2=2
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2−1>0
(−3m+2)
2−2(m+1)−1>0
9m
2−12m+4−2m−3>0
9m
2−14m+1>0
Δ=160
√Δ=4
√10
15 mar 18:20
zawodus: zadanie 1
W(x)=(x−a)(x+2a)(x−4a)
Teraz wymnóż i porównaj współczynniki.
15 mar 18:21
Radek:
Zawodus i to wszystko ?
15 mar 18:21
Radek:
wiem, że 2 jeszcze trzeba dokończyć ale czy dobrze do tej pory ?
15 mar 18:24
zawodus: tak
15 mar 18:26
zawodus: to znaczy moja odpowiedź do pierwszego
15 mar 18:26
zawodus: tylko niefortunnie nazwałem mój pierwiastek
lepiej tak
W(x)=(x−p)(x+2p)(x−4p)

żeby kolizji oznaczeń nie było.
15 mar 18:28
Marcin: A nie powinno być czasem x1x2=m+2, a nie m+1(jak u Ciebie)?
15 mar 18:36
zawodus: powinno
15 mar 18:39
Mila:
Radek, dobrze, ale daj odpowiedź.
Zadanie2)
Dla jakich wartości parametru m równanie
3x2−x*logm +1=0 ma pierwiastki rzeczywiste spełniające warunek x12+x22=1
WazylDaj odpowiedź do poprzedniego zadania.
15 mar 18:45
Mila: Radek zmiana w ostatniej Δ, bo dałeś inne wyrażenie , ma być
9m2−14m−1>0
Nie wpłynie to na odpowiedź, ale dziękujemy Marcinowi za wykrycie błędu.
15 mar 18:48
Marcin:
15 mar 18:55
Radek:
Zadanie 2
logm2−12≥0
(logm−2√3)(logm+2√3)≥0
Tak ?
15 mar 18:55
Mila:
W drugim jest mała pomyłka nie 12 a inna liczba.
Daj odp. do (1).
15 mar 19:01
Mila:
A to delta, to dobrze Radek, myślałam, że to już odpowiedź.
Licz dalej.
15 mar 19:19
Radek:
| | 2 | |
odp do pierwszego m∊(−∞,− |
| >suma<2,∞) |
| | 9 | |
15 mar 19:48
Radek:
x
12+x
22=1
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=1
logm
2−27=0
(logm−3
√3)(logm+3
√3)=0
15 mar 19:58
Mila:
1) Do pierwszego dobrze.
2)
Popraw i daj odp.
15 mar 20:14
Radek:
logm
2−15=0
(logm−
√15)(logm+
√15)=0
15 mar 20:16
Mila:
No i?
15 mar 20:20
Radek:
I teraz które zawiera się w przedziale ? ale mam log ?
15 mar 20:21
Mila:
Masz obliczoną deltę
Δ=log2m−12 i na razie nie badam jej znaku, bo trudna nierówność.
z drugiego warunku masz :
logm=√15 lub logm=−√15⇔
m=10√15 lub m=10−√15
Teraz badam jaki znak ma delta dla tych wartości.
log2m−12=(√15)2−12=3>0
log2m−12=(−√15)2−12=3>0
Równanie ma pierwiastki rzeczywiste dla znalezionych m
odp.
m∊{10√15 ,10−√15}
15 mar 20:33
Radek:
Dziękuję logarytmy też muszę poćwiczyć, zaraz jak Pani będzie na forum to wstawię zadania z
analitycznej
15 mar 20:35
Mila:
A zadanie ze wskazówką Zawodusa?
15 mar 20:38
Radek:
Nawet jeszcze nie próbowałem, bo Pani napisała żeby odpuścić
15 mar 20:41
Mila:
Nie jest trudne, dasz sobie radę. Ładnie się liczy..Myślałam, że trudniejsze będzie.
W(x)=(x−p)(x+2p)(x−4p) wymnóż ,porównaj współczynniki.
Pisz problemy.
15 mar 20:52
Radek:
a=−6
b=−24 ?
15 mar 20:58
Mila:
Też mi tak wyszło, nie masz w książce odpowiedzi?
15 mar 21:00
Radek:
To było zadania z arkusza. Zadania.info arkusz 2
15 mar 21:01
Radek:
W jednokładności o środku S i skali k obrazem okręgu o równaniu (x+3)2 + (y+1)2 = 1 jest
okrąg o równaniu (x−3)2+(y−2)2=9 . Oblicz współrzędne środka S jednokładności.
Od czego zaczynać te zadania ?
15 mar 21:10
Mila:
1) obliczenie skali, (może być dodatnia albo ujemna )
2) wypisać środki okręgów A i B
3) napisać równość wektorów z definicji jednokładności
SB→=k*SA→
15 mar 21:17
Radek:
S
1=(−3,−1) r
1=1
S
2=(3,2) r
2=3
15 mar 21:35
Mila:
k=3 lub k=−3 przecież okrąg został powiększony.
Oznacz środki okręgów jako A i B.
Literę S zarezerwuj dla środka jednokładności.
15 mar 21:47
Radek:
O1=(−3,−1) r=1
O2=(3,2) r=3
Nie wiem jak ułożyć ten wektor
15 mar 21:50
Mila:
O1=(−3,−1)
O2=(3,2)
S(a,b) − środek jednokładności
1) k=3
SO2→=[3−a,2−b]
SO1→[−3−a,−1−b] od współrzędnych końca odejmujemy wsp. początku
[3−a,2−b]=3*[−3−a,−1−b]
Licz , potem narysuję, abyś lepiej zrozumiał i zapamietał.
15 mar 21:56
Radek:
3−a=−9−3a
2a=−12
a=−6
2−b=−3−3b
2b=−5
15 mar 21:58
Mila:
| | −5 | |
S1= (−6, |
| )− środek jednokładności o skali k=3 |
| | 2 | |
2) k=−3
[3−a,2−b]=−3*[−3−a,−1−b]
15 mar 22:01
Radek:
Ale jak to zapisać tę rówania skąd wiadomo które pierwsze i z czego to wynika ?
15 mar 22:04
Mila:
Z definicji jednokładności
A' jest jednokładny do punktu A w skali k=3 względem punktu S⇔
SA'
→=3*SA
→
B' jest jednokładny do punktu B w skali k=3 względem punktu S
SB'
→=3*SB
→
Inaczej obrazem punktu A jest punkt A', to masz podane w treści.
Wskutek tego przekształcenia:
|A'B'|=3|AB|
15 mar 22:19
Radek: ale czemu 3−b 3−a a nie
a−3 b−3
15 mar 22:20
Mila:
Współrzędne wektora obliczamy odejmując od współrzędnych końca współrzędne początku.
Zobacz na rysunek.
Początek obu wektorów jest w S.
15 mar 22:27
Radek:
czyli zawsze jest liczba −a liczba −b ?
15 mar 22:42
Mila:
Jeżeli S=(a,b), to tak. Możesz przecież oznaczyć innymi literkami. Masz rozumieć zasadę.
A jak Cię uczyli?
15 mar 22:51
Radek: też zapisu wektorowego ale nigdy tego nie rozumiałem co skąd sie bierze.
15 mar 22:52
Radek:
Dany jest okrąg o1 o równaniu x2+y2+6x +5 =0 oraz okrąg o2 o równaniu
x2+y2−12x+8y+27 = 0 . Oblicz współrzędne środka jednokładności i skalę jednokładności, w
której obrazem okręgu o1 jest okrąg o 2 .
O1=(x−6)2+y2=4
O1=(6,0) r=2
O2=(x−6)2+(y+4)2=25
O2=(6,−4) r=5
15 mar 22:57
Radek:
| | 4 | | 4 | |
Też dwie skalę k= |
| i − |
| ? |
| | 25 | | 25 | |
15 mar 23:09
Radek:
w pierwszym zamiast −3 będzie 3 ?
15 mar 23:13
Mila:
obrazem okręgu O
1 o promieniu r=2 jest okrąg O
2 o promieniu R=5,
czyli nastąpiło pwiększenie
| | R | | 5 | | 5 | |
k=| |
| |⇔k= |
| lub k=− |
| |
| | r | | 2 | | 2 | |
Teraz napisz wektory, z definicji jednokładności.
S=(a,b) −środek jednokładności
15 mar 23:19
Mila: Do poprzedniego zadania masz zrobić punkt 2 god. 22:01.
15 mar 23:21
Mila:
b źle obliczone.
15 mar 23:30
15 mar 23:31
Mila:
Zmęczony jesteś idź spać.
Dobranoc, ja ułożę pasjansa i też kończę.
15 mar 23:40
Radek:
Dopóki nie zrobię jeszcze 30 zadań to nie pójdę spać. Dziękuję za pomoc.
15 mar 23:41
Mila:
To napisz te wektory, poczekam jeszcze.
15 mar 23:43
Mila:
Nie sprawdziłam dokładnie, mam obliczone tak:
O1: (x+3)
2+y
2=2
2
O
2: (x−6)
2+(y+4)
2=5
2
Czyli
| | 5 | |
[6−a, 4−b]= |
| [−3−a, 0−b] |
| | 2 | |
.S
1=..............................
2)
| | 5 | |
[6−a, 4−b]= |
| [−3−a, 0−b] |
| | 2 | |
S
2=..............................
15 mar 23:59
Radek: Dziękuję serdecznie już to chyba zrozumiałem
16 mar 00:01
Mila:
Dzięki Bogu.
Dobranoc
16 mar 00:03