jak takie coś rozwiązać jak nie wiadomo czy x jest dodatni czy ujemny:
kamczatka: jak takie coś rozwiązać jak nie wiadomo czy x jest dodatni czy ujemny:
3|x|=7,5
15 mar 15:18
J: IxI = 2,5 ⇔ x = 2,5 lub x = −2,5
15 mar 15:19
5-latek: | | 7,5 | |
|x|= |
| to |x|=2,5 a to poptrafisz rozwiazac |
| | 3 | |
15 mar 15:19
kamczatka: aha dzięki a jeśli mam
7|x−5| = 21
to jak to podzielić ?
15 mar 15:21
5-latek: tak samo jak wyzej
15 mar 15:21
kamczatka: 21:7 ? a co z tą 5 ?
15 mar 15:23
kamczatka: czy to tak się robi że
jak podziele przez 7 to zostaje
|x−5| = 3 ?
15 mar 15:24
J: Ix − 5I = 3 ⇔ x−5 = 3 lub x−5 = −3
15 mar 15:25
15 mar 15:25
kamczatka: dobra to już wiem dzięki
15 mar 15:26
kamczatka: a jeszcze mam pytanie kiedy w wartości bezwzględnej występuje znak (i) ?
15 mar 15:37
J: IxI<a ⇔ −a < x < a
15 mar 15:43
kamczatka: mógłbyś podać to na jakimś przykładzie ?
15 mar 15:44
5-latek: jesli masz np |x−3|>5 to x−3>5 lub x−3<−5 masz znak > obracasz goo 90 stopni i ptrzymujesz
znany z logiki znak alternatywy lub ⋁
teraz np |x−5|<9 to x−5<9 i x−54>−9 masz zwrot < i obracasz go w dol o 90 stopni i masz
znowu znany znak z logiki (i) ⋀ czyli koniunkcji
15 mar 15:44
kamczatka: dobra dzięki
15 mar 15:49