funkcje
kasiaaa: wykresem funkcji f(x)=x
2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W. Wyznacz współczynniki b
i c oraz zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
a) W(0,1)
proszę wytłumaczcie mi jak to zrobić po kolei
15 mar 10:12
15 mar 10:18
5-latek: To jedno .
Po drugie . Jak to robiliscie na lekcji ?
15 mar 10:21
kasiaaa: w(0,1) to p i q tak?
czyli f(x)=a(x−0)+1
i co dalej?
15 mar 10:22
5-latek: f(x)= a(x−0)2+1
czyli f(x)=x2+1 patrz wyzej a=1 bo przy x2 stoi 1
Tak bo (0,1 ) to sa wspolrzedne wierzcholka tej paraboli
no to masz f(x)=x2+1 to teraz napisz ile wynosi wspolczynnik b i c
15 mar 10:56
5-latek: Przy okazji narysuj wykres tej funkcji
15 mar 10:57
bezendu:
15 mar 11:00
5-latek: czesc

jak tam ida te okregi ?
15 mar 11:01
bezendu:
Cześć idą jakoś, robię arkusze od A prawie do Z bo zawsze zostanie ta planimetria.
15 mar 11:02
5-latek: No to skoncentruj sie teraz bardziej na tej planimetrii
Robisz te arkuszse to zobacz jaki typ zadan z planimetrii sie najbardziej przewija i przyloz
sie bardziej do tego
15 mar 11:11
bezendu:
Dowody+oblicz coś
15 mar 11:12
5-latek: Kiedys Ci polecalem ksiazke Cz. Dytz Geometria dla samoukow cz 1 planimetria .
Tam sa wlasnie wylozone prosto takie dowody . Mam ja i bede tez z niej korzystal.
15 mar 11:28
bezendu: Pisałem Ci już, że nie będę kupował już żadnych książek.
15 mar 11:32
5-latek: Wiem . Ale ja pisalem CI o tym jakies pol roku temu i myslalem ze zakupiles
15 mar 11:34
5-latek: To moze zmierz sie z takim zadaniem
Udowodnij tweirdzenie . jezeli czworokat jest opisany na okregu to sumy bokow przeciwleglych
takiego czworokata sa sobie rowne
15 mar 11:42
bezendu: Ja mam dosyć swoich zadań. Jak zrobię swoje to się tym zajmę
15 mar 11:43