123
qu: w ostrosłupie prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka
ostrosłupa mają długości h i tworzą kąt o mierze 2α . Oblicz objętość tego ostrosłupa
obliczyłem, że pole podstawy to cos2α
pewnie źle ale jakby ktoś zerknął
14 mar 21:50
14 mar 21:52
14 mar 21:52
qu: tym sposobem czaje ale chciałbym się dowiedzieć czy moge to też zrobić z tw cosinisów
14 mar 21:55
qu:

a
2= h
2+h
2−2h
2 * cos2α
a=
√cos2α
mogę to zastosować ?
14 mar 21:57
Mila:
Absolutnie nie. Kolejność działań błędna.
a2=2h2*(1−cos(2α))
a=h√2*(1−cos(2α)
14 mar 22:01