Czworokąty
EMPE: Na trapezie o podstawach długości 16cm i 8cm oraz wysokości 8cm opisano okrąg; jego środek leży
wewnątrz trapezu. Oblicz odległość środka okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
13 mar 21:46
Mila:

a=16
b=8
h=8
x+y=8
EB
2+x
2=R
2
8
2+x
2=R
2⇔x
2+64=R
2
FC
2+y
2=R
2
4
2+y
2=R
2⇔y
2+16=R
2
x
2+64=y
2+16
x
2−y
2=−48
(x−y)*(x+y)=−48⇔(x−y)*8=−48
x−y=−6
x+y=8
2x=2
x=1 i y=7
R
2=1
2+64
R=
√65
AG=(16−8):2=4
W ΔAGD: c
2=4
2+8
2⇔c
2=80⇔c=4
√5
W ΔBMO: OM
2+(2
√5)
2=R
2⇔|OM|
2+20=65
|OM|=
√45
|OM|=3
√5
Odległości;
Od AB to1
Od DC to 7
Od BC i od AD to 3
√5
13 mar 22:31
14 mar 00:05