jednokładność
tyu:

Czy ktoś mógłby mi sprawdzić zadanie, bo chyba w odpowiedziach jest błąd (już drugi, który
znalazłem). Zaznaczam, że uczę się tego sam, bez nauczyciela, dzięki Wam i internetom. Wczoraj
tłumaczył mi to PW, ale dopiero dzisiaj wszystko zatrybiło (tak mi się wydaje).
Treść: "sprawdź, czy odcinki AB i CD są jednokładne. W przypadku odpowiedzi twierdzącej wyznacz
środek S i skalę k jednokładności, w której obrazem odcinka AB jest odcinek CD.
A (2,−3), B(5,6), C(0,−1), D(1,2)."
Ja tutaj oznaczyłem przez punkt S i przez punkt P dwa środki jednokładności, żeby mi się nie
myliło, jak będę liczył. W odpowiedziach jest tylko S, które oznacza dwa różne punkty.
−−−−
Są dwa warianty rozwiązania.
Pierwszy wariant.
AB
→=[3,9] CD
→=[1,3], są one równoległe, bo k=3.
Obrazem punktu C jest punkt A, środkiem jednokładności jest punkt P (a,b)
Obrazem punktu D jest punkt B, środkiem jednokładności jest punkt P (a,b)
Tworzę układ równań.
[2−a,−3−b] = k[0−a,−1−b]
[5−a,6−y] = k[1−a, 2−b]
[2−a,−3−b] = [−ak,−k−bk]
[5−a,6−y] = [k−ak, 2k−bk]
2−a=−ak => 2−a=−ak / (−1) = > −2+a=+ak => k=3
−3−b = −k−bk 5−a = k−ak 5−a = k−ak
5−a = k−ak
6−y = 2k−bk
po podstawieniu wszyło mi: a=−1, b=0.
Czyli środek jednokładności P(−1,0), skala jednokładności to k=3.
| | 1 | |
W odpowiedziach jest S(−1,0), k= |
| . To jest chyba błędna skala k? Bo gdyby była |
| | 3 | |
prawidłowa, to punkt B byłby bliżej od punktu D, a punkt A byłby bliżej od punktu C.
To widać też z rysunku.
Drugi wariant wyszedł mi tak jak w odpowiedziach.
Obrazem punktu A jest punkt D, środkiem jednokładności jest punkt S (a,b)
Obrazem punktu B jest punkt C, środkiem jednokładności jest punkt S (a,b)
13 mar 13:24
wredulus_pospolitus:
w pierwszym .... obrazem odcinka AB ma być CD
więc z większego większego robisz mniejszy ... stąd skala k<1 na pewno
| | |AB| | |
po prostu policzyłeś: |
| = k .... a winno się na odwrót |
| | |CD| | |
13 mar 13:49
wredulus_pospolitus:
przypomnij sobie o czym mówi skala
1) znak skali pokazuje 'po której stronie' od środka jednokładności znajduje się obraz
2) wartość skali (z dokładnością do znaku +/−) oznacza czy OBRAZ będzie powiększony (gdy k>1),
nie zmieniony (k=1) czy zmniejszony (k<1) ... u Ciebie jest zmniejszony rozmiar
13 mar 13:52
tyu: no dobrze,
| | 1 | |
a gdzie będzie środek jednokładności, skala będzie w pierwszym wariancie k= |
| ? |
| | 3 | |
Bo moim zdaniem nie będzie to punkt P (−1,0), którego współrzędne się zgadzają z odpowiedziami.
13 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
punkt dobrze P(−1,0) ... przecięcie prostych
13 mar 13:59
tyu: mi wyszła skala k=3, bo
PA→= k PC→
PB→= k PD→
Trzeba wziąć pod uwagę też gdzie jest środek jednokładności w tym przypadku, czyli od jakiego
miejsca "odkłada" się te wektory. Tak myślę, ale nie jestem pewien, dlatego pytam.
13 mar 14:06
13 mar 14:07
tyu: czyli jeśli środkiem jednokładności jest P(−1,0), to bierzesz wektor o długości PC,
"zaczepiasz" go w punkcie P i po prostej, które przechodzi przez punkt P i C, odkładasz trzy
| | 1 | |
długości i wtedy masz punkt A (2,−3). Jeśli skala jest k = |
| , to wektor równy |
| | 3 | |
trzeciej części odcinka PC zaczepiasz w punkcie P i odkładasz na prostej, które przechodzi
przez punkt P i C, czyli gdyby
| | 1 | |
skala k = |
| , to A byłby bliżej niż punkt C |
| | 3 | |
13 mar 14:11
tyu:

| | 1 | |
czy ktoś mógłby algebraicznie mnie przekonać, że w pierwszym wariancie k= |
| , bo na |
| | 3 | |
"teorię", to można się spierać godzinami. Wiem, że to trochę liczenia, ale ja tak to rozumiem.
W książce jest taki rysunek
współrzędne punktów podane w książce jako przykład A(−1,1) B(−2,5) C(8, −2) D(6,6)
no i potem jest napisane
"SC
→ = k SA
→
SD
→ = k SB
→ "
czyli tutaj też "zaczepiasz" w punkcie S odcinek równy np SA odkładasz go k razy (w tym
przypadku k=3) na prostej, która przechodzi przez punkty S i A, no i masz punkt C, .
13 mar 14:25
tyu: w zadaniu rozwiązanym w książce zamiast każdy środek jednokładności oznaczyć różnymi literami
oznaczono je tak samo, czyli literą S, ale mi się wydaje, że w zapisie
"SC→ = k SA→
SD→ = k SB→ "
chodzi o ten punkt S z lewej strony
13 mar 14:30
Mila:

Zadanie 1.
CD=J
kS(AB) odcinek CD jest obrazem odcinka AB w skali k względem punktu S
| | 1 | | 1 | |
W takim razie odcinek AB został przekształcony w skali k1= |
| albo w skali k2=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
Chodzi o to, że skala może byc dodatnia albo ujemna.
A (2,−3), B(5,6), C(0,−1), D(1,2).
Z definicji jednokładności :
C=J
1/3S(A) Niech S=(a,b)− środek jednokładności:
| | 1 | | 1 | |
SC→= |
| SA→⇔[0−a,−1−b]=k*[2−a,−3−b]⇔[−a,−1−b]= |
| [2−a,−3−b]⇔ |
| | 3 | | 3 | |
[−3a,−3−3b]=[2−a,−3−b]⇔a=−1, b=0
S=(−1,0)
| | −1 | |
2) k= |
| w następnym wpisie |
| | 3 | |
C=J{−1/3)(B)⇔ niech P=(p,q)− środek jednokładności:
| | −1 | | −1 | |
SC→= |
| SB→[0−a,−1−b]=k*[5−a,6−b]⇔[0−a,−1−b]= |
| *[5−a,6−b]⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 3 | |
[3a,3+3b]=[5−a,6−b]⇔a= |
| , b= |
| |
| | 4 | | 4 | |
13 mar 16:15
Mila:

W trzeciej od dołu, zapisałam dla S (a,b) zamiast P (p,q)
13 mar 16:22
tyu: już wiem, gdzie zrobiłem błąd. Ja przyjąłem − błędnie − że obrazem punktu C jest punkt A, oraz
obrazem punktu D jest punkt B. Skoro polecenie mówi
"sprawdź, czy odcinki AB i CD są jednokładne. W przypadku odpowiedzi twierdzącej wyznacz środek
S i skalę k jednokładności, w której
obrazem odcinka AB jest odcinek CD"
to trzeba liczyć w wariancie pierwszym, że obrazem punktu A jest punkt C oraz obrazem punktu B
jest punkt D.
| | 1 | |
Teraz skala mi wyszła |
| , czyli poprawnie. Zwracam honor wredulus pospolitus i |
| | 3 | |
dziękuję wszystkim.
13 mar 16:52
Mila:
13 mar 16:53