matematykaszkolna.pl
jednokładność tyu: rysunekCzy ktoś mógłby mi sprawdzić zadanie, bo chyba w odpowiedziach jest błąd (już drugi, który znalazłem). Zaznaczam, że uczę się tego sam, bez nauczyciela, dzięki Wam i internetom. Wczoraj tłumaczył mi to PW, ale dopiero dzisiaj wszystko zatrybiło (tak mi się wydaje). Treść: "sprawdź, czy odcinki AB i CD są jednokładne. W przypadku odpowiedzi twierdzącej wyznacz środek S i skalę k jednokładności, w której obrazem odcinka AB jest odcinek CD. A (2,−3), B(5,6), C(0,−1), D(1,2)." Ja tutaj oznaczyłem przez punkt S i przez punkt P dwa środki jednokładności, żeby mi się nie myliło, jak będę liczył. W odpowiedziach jest tylko S, które oznacza dwa różne punkty. −−−− Są dwa warianty rozwiązania. Pierwszy wariant. AB=[3,9] CD=[1,3], są one równoległe, bo k=3. Obrazem punktu C jest punkt A, środkiem jednokładności jest punkt P (a,b) Obrazem punktu D jest punkt B, środkiem jednokładności jest punkt P (a,b) Tworzę układ równań. [2−a,−3−b] = k[0−a,−1−b] [5−a,6−y] = k[1−a, 2−b] [2−a,−3−b] = [−ak,−k−bk] [5−a,6−y] = [k−ak, 2k−bk] 2−a=−ak => 2−a=−ak / (−1) = > −2+a=+ak => k=3 −3−b = −k−bk 5−a = k−ak 5−a = k−ak 5−a = k−ak 6−y = 2k−bk po podstawieniu wszyło mi: a=−1, b=0. Czyli środek jednokładności P(−1,0), skala jednokładności to k=3.
  1  
W odpowiedziach jest S(−1,0), k=

. To jest chyba błędna skala k? Bo gdyby była
  3  
prawidłowa, to punkt B byłby bliżej od punktu D, a punkt A byłby bliżej od punktu C. To widać też z rysunku. Drugi wariant wyszedł mi tak jak w odpowiedziach. Obrazem punktu A jest punkt D, środkiem jednokładności jest punkt S (a,b) Obrazem punktu B jest punkt C, środkiem jednokładności jest punkt S (a,b)
  5   3   −1  
S(

,

), k =

4   4   3  
13 mar 13:24
wredulus_pospolitus: w pierwszym .... obrazem odcinka AB ma być CD więc z większego większego robisz mniejszy ... stąd skala k<1 na pewno
 |AB| 
po prostu policzyłeś:

= k .... a winno się na odwrót
 |CD| 
13 mar 13:49
wredulus_pospolitus: przypomnij sobie o czym mówi skala 1) znak skali pokazuje 'po której stronie' od środka jednokładności znajduje się obraz 2) wartość skali (z dokładnością do znaku +/−) oznacza czy OBRAZ będzie powiększony (gdy k>1), nie zmieniony (k=1) czy zmniejszony (k<1) ... u Ciebie jest zmniejszony rozmiar
13 mar 13:52
tyu: no dobrze,
  1  
a gdzie będzie środek jednokładności, skala będzie w pierwszym wariancie k=

?
  3  
Bo moim zdaniem nie będzie to punkt P (−1,0), którego współrzędne się zgadzają z odpowiedziami.
13 mar 13:58
wredulus_pospolitus: punkt dobrze P(−1,0) ... przecięcie prostych
13 mar 13:59
tyu: mi wyszła skala k=3, bo PA= k PC PB= k PD Trzeba wziąć pod uwagę też gdzie jest środek jednokładności w tym przypadku, czyli od jakiego miejsca "odkłada" się te wektory. Tak myślę, ale nie jestem pewien, dlatego pytam.
13 mar 14:06
wredulus_pospolitus: o skalach: https://matematykaszkolna.pl/strona/902.html
13 mar 14:07
tyu: czyli jeśli środkiem jednokładności jest P(−1,0), to bierzesz wektor o długości PC, "zaczepiasz" go w punkcie P i po prostej, które przechodzi przez punkt P i C, odkładasz trzy
  1  
długości i wtedy masz punkt A (2,−3). Jeśli skala jest k =

, to wektor równy
  3  
trzeciej części odcinka PC zaczepiasz w punkcie P i odkładasz na prostej, które przechodzi przez punkt P i C, czyli gdyby
  1  
skala k =

, to A byłby bliżej niż punkt C
  3  
13 mar 14:11
tyu: rysunek
  1  
czy ktoś mógłby algebraicznie mnie przekonać, że w pierwszym wariancie k=

, bo na
  3  
"teorię", to można się spierać godzinami. Wiem, że to trochę liczenia, ale ja tak to rozumiem. W książce jest taki rysunek współrzędne punktów podane w książce jako przykład A(−1,1) B(−2,5) C(8, −2) D(6,6) no i potem jest napisane "SC = k SA SD = k SB " czyli tutaj też "zaczepiasz" w punkcie S odcinek równy np SA odkładasz go k razy (w tym przypadku k=3) na prostej, która przechodzi przez punkty S i A, no i masz punkt C, .
13 mar 14:25
tyu: w zadaniu rozwiązanym w książce zamiast każdy środek jednokładności oznaczyć różnymi literami oznaczono je tak samo, czyli literą S, ale mi się wydaje, że w zapisie "SC = k SA SD = k SB " chodzi o ten punkt S z lewej strony
13 mar 14:30
Mila: rysunek Zadanie 1. CD=JkS(AB) odcinek CD jest obrazem odcinka AB w skali k względem punktu S
 1 
Odcinek |CD|=

|AB|
 3 
 1 1 
W takim razie odcinek AB został przekształcony w skali k1=

albo w skali k2=−

3 3 
Chodzi o to, że skala może byc dodatnia albo ujemna. A (2,−3), B(5,6), C(0,−1), D(1,2).
 1 
1) k=

3 
Z definicji jednokładności : C=J1/3S(A) Niech S=(a,b)− środek jednokładności:
 1 1 
SC→=

SA⇔[0−a,−1−b]=k*[2−a,−3−b]⇔[−a,−1−b]=

[2−a,−3−b]⇔
 3 3 
[−3a,−3−3b]=[2−a,−3−b]⇔a=−1, b=0 S=(−1,0)
 −1 
2) k=

w następnym wpisie
 3 
C=J{−1/3)(B)⇔ niech P=(p,q)− środek jednokładności:
 −1 −1 
SC→=

SB[0−a,−1−b]=k*[5−a,6−b]⇔[0−a,−1−b]=

*[5−a,6−b]⇔
 3 3 
 5 3 
[3a,3+3b]=[5−a,6−b]⇔a=

, b=

4 4 
 5 3 
P=(

,

)
 4 4 
13 mar 16:15
Mila: rysunek W trzeciej od dołu, zapisałam dla S (a,b) zamiast P (p,q)
 −1 
PC=(

)*PB
 3 
13 mar 16:22
tyu: już wiem, gdzie zrobiłem błąd. Ja przyjąłem − błędnie − że obrazem punktu C jest punkt A, oraz obrazem punktu D jest punkt B. Skoro polecenie mówi "sprawdź, czy odcinki AB i CD są jednokładne. W przypadku odpowiedzi twierdzącej wyznacz środek S i skalę k jednokładności, w której obrazem odcinka AB jest odcinek CD" to trzeba liczyć w wariancie pierwszym, że obrazem punktu A jest punkt C oraz obrazem punktu B jest punkt D.
  1  
Teraz skala mi wyszła

, czyli poprawnie. Zwracam honor wredulus pospolitus i
  3  
dziękuję wszystkim.
13 mar 16:52
Mila: emotka
13 mar 16:53